József, Bánk

Évfordulók – számadások

2008.09.25. 00:00

Programkereső

A pályám kezdetén mindig megmosolyogtam a folyton múltjukat ünneplő zenészeket. "Lányom, ha én is ilyen leszek, akkor lőj le!" – mondtam a gügyögő Dodónak, aki nagy szemekkel nézett rám, és valahol eltette magában: "Apám egy szentimentális nagy gyerek."
d4bb43a1-828d-4ff3-af6e-0bc1ef447389

Ha megfogadta volna a kérésem, akkor most nem írnám eme sorokat, mivel nemrég ünnepeltem a húszéves "színpadon állásomat". Azt hiszem, idén nőttem fel igazán, mert egyre többet foglalkozom a múltam összegzésével. Pláne, hogy ebből a húsz évből 15 a Singers-szel telt. A számadás, az összegzés a művész későbbi kreativitásának záloga. Az író kiírja magából a papírra, a festő a vászonra festi, az énekes pedig kiüvölti magából mindazt, ami a lelkét nyomja.

Ezért fontos kerek évfordulókkal lezárni az adott korszakkal sok egyebet is, mintha egy dobozba pakolnánk. Két éve találkoztam a jelenlegi énekmesteremmel, aminek eredményeképpen valóra válthattam régi mesterem, Sík Olga vágyát, és 2009-ben operabemutatóm lesz Szegeden.

Mindezen események teszik teljessé azt a tényt, hogy jövőre már negyvenéves leszek. "Na bumm és akkor mi van" – mondja ismét Dodó. "Majd megtudod, ha Te is ennyi leszel!" – vágok vissza bölcsen, és ettől még talán meg is nyugszom. De már azonnal a jövő hét többi megoldásán töröm a fejem: "Hogy is lesz ez a Latin negyed koncert Szegeden a Cottonnal és Zsédával?"… "Tehát mégsem öregedtem meg annyira?" Annyira?! Ez meg már gyerekes…Ilyen ez az ősz, a puszta létezésével meg nem történtté teszi a nyár összes tervét, a tél pedig…de ezt majd tavasszal tudjuk csak meg.

László Boldizsár
énekes
(A Fidelio Súgó 2008. októberi számának Prelűdje)