Sándor, Ede

”A szívben még megvan”

2008.10.02. 00:00

Programkereső

Október 11-én, 18 órai kezdettel a Fonó Budai Zeneház jótékonysági estet rendez a Hagyományok Házával társszervezésben. A koncerttel az idén elhunyt prímáslegenda, Zerkula János, valamint Halmágyi Mihály, Pulika János és elődeik emlékének kívánnak tisztelegni a szervezők és az esten fellépő neves előadók. A bevételt a szervezők a prímások síremlékeinek rendbetételére kívánják fordítani.
8fbbfb04-fa5b-4998-a768-d54011ebd309

2008. nehéz esztendő volt. Sok kiváló muzsikust vesztettünk el. A tökéletesig letisztult játékukat, egyedi stílusukat, bölcsességüket immár az égiek élvezik helyettünk. Talán csak néhány ember találkozásán, apró véletleneken múlott, hogy e javakból részesülhettünk valamelyest mi is, s hogy ma, illetve október 11-én felidézhetők, újra hallhatók Zerkula bácsi megejtő keservesei, magával ragadó táncdallamai és nótái, amelyekből megszámlálhatatlan sokat hordozott magában. Kérdezték is tőle egyszer, hány nótát ismer: "Jaj, ez nagy kérdés! De nagy, de nagy! Nem tudom azt megmondani, egyáltalán. Ha akarnám, milliókat es mondhatnék, Isten tudja, mennyi, s mennyi van." És mégis, ebből a sok-sok millióból mindig oly pontosan tudta, melyiket vegye föl a húrokra, hogy aki hallgatja, annak lába földbe gyökerezzék, és ne is akarjon onnan elmozdulni soha többé, vagy csak ha táncolni kapna kedvet a muzsika hangjára, amíg szólt a János bácsi hegedűje. S hogy most nem szól többé, bizony nehezebb lett így nélküle. Itt hagyta nekünk a nótaválasztás nagy feladatát is, meg még megannyi megválaszolatlan kérdést. ”A szívben még megvan” – mondja a róla szóló portréfilm címe.

Ez a végtelenül kedves, jó kedélyű, páratlan tehetséggel megáldott cigányember bizony mindig megtalálta, melyik nótára olvad meg az emberi szív egy parányit, éppen csak annyit, hogy a muzsika oda befészkelje magát örökre. És mi visszük könnyedén tovább János bácsi, Mihály bácsi és a valamikori többi nagy prímások örökségét, dudorászva, mintha csak úgy ajándékba kaptuk volna. Mert olyan a dal: ”a bú hozza, s a kedv hordozza.”

Október 11-én beavatott muzsikusok segítenek majd továbbgördíteni, dudorászni e mérhetetlenül nagy örökséget. Hazai és gyimesi zenészek, táncosok segítenek az emlékezésben, illetve olyan kiváló zenészek, mint a Szigony Zenekar, a Mokányos Együttes, az Egyszólam, Dresch Mihály, Vizeli Balázs, a Zerkula János Zenekar, illetve a gyimesi csángók táncainak leghitelesebb tolmácsolói, Sára Ferenc és Varga Zsuzsi, valamint az Ordasok táncegyüttes. Aki ismerte, hallotta életében Zerkula Jánost, azért jöjjön el, akinek nem volt hozzá szerencséje, az azért ne hagyja ki a koncertet!