József, Bánk

Fények az esten

2008.10.06. 00:00

Programkereső

Jazz. Kárpát-medencei, balkáni, indiai tradicionális és népzenék. Dalok. Juhász Gábor mindezeket szoros összefüggésbe képes hozni művészetében. Ahogy a zenekarvezetőként, kísérőként, zeneszerzőként és zenepedagógusként való létet is. Öntörvényű muzsikus, aki közönségét mindig képes megszólítani.
978fa5b0-128d-4095-8c52-593b1ae2ba96

A Gramofon- és Artisjus-díjas zenész a kilencvenes évek kezdete óta tanít, és ekkor kezdett lemezfelvételeket is készíteni. Közreműködött Binder Károly és Téli Márta több albumán, valamint a Tin Tin Quartet lemezein, mely zenekarnak alapító tagja is volt. Ebben a formációban kiválóan tudta megfogalmazni viszonyát az etnikus gyökerű zenékhez, különösen a magyar, bolgár, török és indiai hangrendszerekhez, dallamkincshez és ritmikákhoz, s közben az improvizáció mint az egyéniség kifejezésre juttatásának alapja sem szorult háttérbe.

Az etnozenei elemek Juhász Gábor szándéka szerint soha nem hivalkodóan, l’art pour l’art módon jelentkeznek megnyilvánulásaiban. Nem valamiféle trendet akar követni, nem marketingeszközként nyúl a népzenéhez. Elmélyülten tanulmányozta mindazokat a hagyományokat, melyeket zenéjébe integrál. S előfordul, hogy nem egy konkrét hangsor, makám vagy rága szalad ki kezeiből, épp csak egy díszítés, egy hajlítás jelzi viszonyát egy-egy közeli-távoli kultúrához. Manapság a Samsarában, valamint a Szalóki Ági, Herczku Ági és Bognár Szilvi hangjára épülő Szájról szájra című produkcióban szerepel. Így nemcsak a népzenéhez, de a dal műfajához is őrzi közeli viszonyát. Ez utóbbi viszony a Marozsán Erika számára írt Szakíts, ha tudsz című 2006-os albumon mutatkozott meg legszebben.

Juhász Gábor már számos nagynevű muzsikus lemezén szerepelt közreműködőként, köztük David Yengibarjan, Lantos Zoltán, Dés László és Balázs Elemér oldalán, dolgozott Theo Jörgensmannal, Federico Sanesivel, Erik Truffaz-val és Charlie Marianóval, valamint alapítója és irányadója volt az Off Course zenekarnak Szakcsi Lakatos Róbertel, Barcza Horváth Józseffel és Balázs Elemérrel, amikor 2004-ben végül elérkezettnek látta az időt, hogy saját neve alatt jelentessen meg lemezt. A 60/40 című CD anyagát nem kisebb személyiség közreműködésével vette fel, mint a dán trombitás, Miles Davis Aura című albumának komponistája, Palle Mikkelborg. Az albumon Juhász és Mikkelborg kompozíciói egyaránt megtalálhatók. 2005. augusztus 19-én a Dés László Septet is felkérést kapott, hogy részt vegyen egy nagyszabású jazzünnepen, az Örömkoncerten, melynek keretében az amerikai Randy Brecker trombitással is együtt játszhatott.

2006-ban Juhász úgy érezte, hogy az inkább akusztikus, kamara jellegű jazz után itt az ideje, hogy kicsit keményebb hangot üssön meg. Megalapította a Juhász Gábor Triót, társainak pedig Papesch Péter basszusgitárost és Borlai Gergő dobost választotta. Több, zajos sikert hozó koncertet adtak, aztán 2008-ban elkészült Fények című CD-jük is, mely lelkes kritikákat kapott a zenei szaksajtóban.

Az október 13-i Hétfő esti jazz a Cadillackel koncerten az alapot szintén a Fények anyaga adja, a Juhász Gábor Trió vendégei pedig olyan, évtizedek óta a pályán lévő zenésztársak lesznek, akik Juhász bevallása szerint gyerekkora óta példaképei: László Attila gitáros és Borbély Mihály szaxofonos. A velük folytatott kommunikáció barátként és művészként is mindig egyaránt kiegyensúlyozottan, élvezetesen és mélyen szántóan zajlott. Két vagy három gitár együttjátékára sok példa adódott a jazztörténetben, hiszen a hangszer szólisztikus és kísérő szerepben egyformán ideális. Izgalmas párbeszédekre számíthatunk tehát a László-Juhász párostól. Borbély Mihály pedig Juhászhoz meglehetősen hasonló "antennákkal" rendelkező muzsikus. Számára a davis-i és coltrane-i jazzörökség mellett elsősorban a délszláv népzene adja azt a bizonyos sót és borsot.

(2008. október 13. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Hétfő Esti Jazz a Cadillac-kel - Fókuszban: Juhász Gábor, km.: Juhász Gábor Trió (tagjai: Juhász Gábor/gitár, Papesch Péter/basszusgitár, Borlai Gergő/dob), Borbély Mihály (szoprán- és tenorszaxofon, tárogató), László Attila (gitár))