Gábor, Karina, Ders

Santana papnak áll

2008.10.06. 00:00

Programkereső

A latin jazz és rock legendás előadója visszavonul a koncertezéstől és Little Richard életútját követve saját parókiát szeretne vezetni.
61f42b1e-0bdc-4a6d-9ec1-80ca3be16a8d

Santana hat év múlva, 67 éves korában tervezi abbahagyni a zenélést, Hawaii egyik szigetén, Mauin fog új életet kezdeni. A jelenleg is turnézó gitáros Multi-Dimensional Warrior című lemeze október közepén jelenik meg, a koncertezés közben pedig jótékony kezdeményezéseivel is foglalkozik, hátrányos helyzetű fiatalokat támogat, egy mexikói étteremláncban is társtulajdonos. Továbbra is az embereknek sorsát szeretné javítani, de gitárja helyett a Biblia segítségével.

A mexikói születésű muzsikus a hatvanas évek végén vált ismertté, kiemelkedő virtuozitása mellett sajátos hangzással állt elő, amely többek között Szabó Gábor hatására a rock, a blues, és a fúziós jazz elemeit ötvözte latin ritmusokkal. Az elmúlt négy évtized során több stílusban is maradandót alkotott, olyan zenészekkel játszott együtt, mint John McLaughlin, Jack DeJohnette, Alice Coltrane, Dave Holland, Herbie Hancock, Wayne Shorter, McCoy Tyner, John Lee Hooker, vagy Salif Keita, az utóbbi években pedig a populárisabb műfajok képviselőivel közösen készített elképesztően sikeres produkciókat, 1999-es Supernatural című lemezével például 9 Grammy-díjat gyűjtött be.