Gertrúd, Patrik

Képzett társítások a Nemzetiben

2008.10.10. 00:00

Programkereső

Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. A sorozat az idei évadtól átköltözött a Nemzeti Színházba, így 2008. október 30-án már a Duna-parti épületben látja vendégül Alföldi Róbert Térey János költőt, az idei AEGON Művészeti Díj kitűntetettjét, valamint az általa jelölt másik magyar alkotót, aki az esten veszi át az AEGON Művészeti Társdíjat.

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban nem egyszerűen jelentős összegű irodalmi díjat alapított, hanem különleges, hazánkban egyedülálló díjkonstrukciót hozott létre azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő művészi teljesítményeket, s felhívja a figyelmet az alkotókra, mindezt úgy, hogy erősítse a művészeti ágak közötti nyitást, az egymás iránti érdeklődést is.

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg, az ő személyéről szakmai zsűri dönt. Az AEGON Művészeti Társdíjra pedig fél évvel később már a díjazott író jelölhet másik magyar művészt – kötelezően másik művészeti ágból.

Első ízben, 2006 tavaszán Spiró György vehette át az AEGON Művészeti Díjat a Fogság című regényéért, tavaly pedig Rakovszky Zsuzsa kapta meg az elismerést Visszaút az időben című verseskötetéért. Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte a 2006-os AEGON Művészeti Társdíjra, amelyet tavaly Vojnich Erzsébet festőművész vehetett át Rakovszky Zsuzsa javaslatára.

Az idei díjazott, Térey János költő az Asztalizene című művéért vehette át a költészet napján, április 11-én az AEGON Művészeti Díjat. Ezúttal tehát Térey Jánoson a sor, most ő jelöl másik magyar művészt a társdíjra. A jelölt személye egyelőre titok. Annyi tudható, hogy október 30-án, a Képzett társítások című AEGON-esten, a Nemzeti Színházban hangzik el Térey János laudációja a jelöltjéről, aki ekkor veszi át az AEGON Művészeti Társdíjat az alapító társaság vezetőitől.

A sorozat előző két évadjában, a Bárka Színházban találkozhattak a nézők a hazai művészeti élet kiválóságaival, olyan személyes hangú beszélgetések keretében, ahol a felolvasásokra és a vetítésekre eredeti módon reagálnak a vendégek világához illő hangzást és stílust képviselő dszesszzenészek. Az október 30-i esten Dés András (ütőhangszerek) és Lukács Miklós (cimbalom) fognak kreatív módon reagálni az esten történtekre, a maguk nyelvén, zenével.

694196c6-4c40-4920-bc81-50d998a368b0

Dés András 1978-ban született, hétévesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán szerzett 2005-ben diplomát. Sokoldalú ütőhangszeres zenész, aki elsősorban a dzsesszhez közel álló improvizatív zenét játszik.

Több jelentős formációban muzsikált, ilyen a Balázs Elemér Group, az Off Course (2004-ig), a Kaltenecker Trió (2005-ig), Fekete-Kovács Kornél kvintettje, a Dés László Septet, az Oláh Kálmán Sextet. 2007 őszén saját zenekart is alapított Dés András Trió néven.

2001-ben Eötvös Péter felkérésére közreműködött a Music for New York című szerzeményének felvételén. A dzsessz mellett más műfajok is érdeklik, tagja volt például a Jazz+Az együttesnek, s két remek énekesnővel, Palya Beával és Szalóki Ágival való együttműködését szintén pályája fontos állomásának tekinti. Rendszeresen fellép hazai és külföldi koncerteken, s számos album felvételénél játszott. Saját triójával nemrég vette fel az első CD-jét.

Lukács Miklós 1977-ben született, zenész családból származik, édesapja szintén cimbalmos. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után érdeklődése a klasszikus zene mellett a dzsessz és a népzene felé irányult. Jelenleg több formáció tagja (Dresch kvartett, Mitsoura, Palya Bea kvintett), jelentős produkciók résztvevője, Szakcsi Lakatos Bélával, Horváth Kornéllal, valamint Borbély Mihállyal is játszik duóban.

Több világhírű dzsesszmuzsikussal játszott már, ilyen volt például Uri Caine, Steve Colman, Archie Shepp, Chico Freeman, Gerard Presences, Herbie Mann, Tony Lakatos, Roby Lakatos. De aktívan foglalkozik klasszikus zenével is, a világhírű zeneszerző, Eötvös Péter címbalomra írt műveinek előadója.

2000-ben Artisjus-díjat kapott. Játszott a hamburgi és a varsói filharmonikusokkal, a torinói RAI filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztivál Zenekarral, a Conceertante di Chicago kamarazenakarral. Fellépett már a Covent Gardenben, a Royal Albert Hall-ban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a Barbican Centerben, a 2008-as Yehudi Menuhin fesztiválon. A róla készült dokumentumfilm címe: The Soundscape of Miklos Lukacs.

(2008. október 30. Nemzeti Színház (Budapest) 19:00 - Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben; Vendég: Térey János; km.: Péterfy Bori, Rába Roland (próza), Dés András (ütők), Lukács Miklós (cimbalom); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki erzsébet)