Benedek

Adrian Belew Power Trio

2008.10.15. 00:00

Programkereső

Az Adrian Belew Power Trio koncertjein nincsen körítés – hatásvadász fényeffektek és hasonlók –, az egyetlen dolog, ami számít: a zene. Ami részben megírt, részben improvizatív, stilisztikailag pedig Zappa világától a blueson, a rockon és a jazzen át a Talking Heads new-wave hangzásáig terjed, s persze legfőbb vonzereje a kiszámíthatatlanság.
12e3acfe-33bc-4116-90a5-6c75293ca9b9

A szórakoztató zene 20. század végi története aligha írható meg Adrian Belew (1949) nevének említése nélkül. Az elképesztő technikájú és fantáziájú gitároshoz egyebek mellett a legendás King Crimson újjáélesztése fűződik – 1981-ben csatlakozott a feloszlás határán álló együtteshez –, és olyan művészek illetve zenekarok lemezein működött közre, mint Laurie Anderson, a Nine Inch Nails, Jean-Michel Jarre, Tori Amos, Joe Cocker, Cyndi Lauper, de a nevét megtaláljuk Paul Simon legismertebb szólóalbumán, a Graceland-en, illetve Mike Oldfield Earth Moving című lemezén is.

A King Crimsonhoz persze nem a semmiből érkezett: miután 1970-ben felfedezte őt Frank Zappa és bevette a zenekarába – a korszak talán legfontosabb és legizgalmasabb együttesébe -, egy turné során találkozott David Bowie-val, akivel később számos felvételt készített. Az első Bowie-turnén, amelyen részt vett, Adrian Belew összefutott a Talking Heads tagjaival – e találkozás lenyomatát őrzi számos Talking Heads szám – hogy aztán egy Talking Heads-turné során találkozzon a King Crimsont alapító Robert Fripp-pel, aki – miként az sejthető – rávette, hogy csatlakozzon az együtteshez.

Belew szólókarrierje az 1980-as évek elejére datálható: azóta tizenhat saját lemezt adott ki. Bár a rock és a pop nagy öregjei közül sokan csak szánalmas másai egykori önmaguknak, s a pénzen kívül aligha motiválja őket bármi is a folyamatos koncertezésre, a ma is hiperaktív Adrian Belew változatlanul őrzi zenei gondolkodásának frissességét, amit a legfiatalabb generáció is megirigyelhet, s úgy tűnik, irigyel is. Erre utal, hogy az Adrian Belew Power Trio másik két tagja, a huszonegy éves Julie Licks (basszusgitár) és egy évvel idősebb bátyja, Eric Licks (dobok) generációs problémák nélkül képes együtt játszani a frontemberrel. A Paul Green's School of Rock két egykori növendékét 2006 februárjában ismerte meg Belew, s alig három hónappal később megalakult az Adrian Belew Power Trio. A két fiatal zenész nincs könnyű helyzetben, hiszen az idei turné anyagát meghatározó legutóbbi három albumon (Side One, 2005; Side Two, 2005; Side Three, 2006), olyan zenészek játszottak, mint Danny Carey, a Tool dobosa, vagy Les Claypool, a Primus basszusgitárosa. A Power Trio első lemeze tavaly ősszel jelent meg Side Four címen, s ezen az előző három album anyagából hallható élő válogatás, vagyis a mai koncert tulajdonképpen egy koncertlemez magyarországi bemutatója.

(2008. október 15. 20:00 - Trafó
Adrian Belew Power Trio (USA): Side Four (live)
Tagjai: Adrian Belew (ének, gitár), Eric Slick (dob), Julie Slick (basszusgitár)
Előzenekar: Dav)

 
0b4e7805-7123-4123-901d-2e8af204cb1e