Irén, Írisz

Jazz Híd Pécsett

2008.10.30. 00:00

Programkereső

Jazzhídon érkeznek kiváló bandák Pécsre, a november 7-8. között megrendezendő kétnapos fesztiválra. A Pécsi Kulturális Központ Nemzetközi Jazz Hétvégéinek folytatását jelentő programban a hazai és németországi jazz-életet képviselő Snétberger-Friedman duó mellett horvátországi, újvidéki és franciaországi zenekarok lépnek színpadra.

A koncertsorozat kezdéseként, az eszéki és újvidéki jazz-fesztiválokkal kialakított együttműködés jegyében fiatalos lendülettel csap húrjai közé a horvátok ifjú tehetsége, Ante Gelo, aki Graz-ban szerzett jazz-gitár, zeneszerzés és zenei rendezés szakon diplomát. Számos turnéja során bejárta Európát és az amerikai kontinenst, hazájában pedig megkapta a Horvát Zeneszerzők Szövetségének díját a legjobb jazz-kompozícióért (”Tea for Three"). Pécsett Combinate nevű fúziós jazz együttesével lép színpadra.

A pénteki nap másik fellépője, a franciaországi Sayag Jazz Machine, napjaink egyik legjelentősebb kortárs elektronikus jazz-zenekara. Magával ragadó és koncepciózus muzsikájában megjelenik az elmúlt fél évszázad valamennyi komolyzenei hatása. Programozott, betonbiztos elektronikus alapok, kőkemény drum'n'bass ritmusok, csattogós hip-hopok és rhythm and blues-ok keverednek lebegős szvinggel, éteri tangóharmonika-futamokkal és a szaxofon coltrane-es sikolyaival. A Sayag Jazz Machine intenzív táncparkett-dzsesszének hatását csak fokozza a párját ritkító multimédia-látványvilág.

A szombat este az újvidéki Panonia Project fellépésével veszi kezdetét. A zenekar 2006-ban, kvartettként alakult, majd ötösfogattá bővülve mutatkozott be az újvidéki Umbria Jazzfesztiválon, ahol könnyed és eredeti muzsikájával a Richard Bona Groupot váltva is sikerült elbűvölnie a közönséget. A következő hónapokban az együttes stúdióba vonul, s elkészíti első albumát, amely 2009 elején jelenik meg. Pécsi koncertjükön bizonyára a lemez anyagából is játszanak majd.

1e1a2600-f8c4-41ae-8c82-161541530f62

A Jazz Híd záróakkordja Snétberger Ferenc és David Friedman koncertje, amely az akusztikus gitár, valamint a vibrafon és a marimba ritkán hallható, de különleges hangzású összjátékára épül. A Németországban élő, s az ottani sajtó által Európa egyik legjobb akusztikus gitárosának titulált Snétberger a kortárs gitárzene egyik legegyénibb képviselője, különleges, határokat nem ismerő virtuóz, aki idehaza a közelmúltban a Magyar Köztársaság Érdemrendjét és a Liszt-díjat is megkapta. Zenéjében az improvizatív környezetben, egymás kölcsönös inspirációján alapuló duók mindig is meghatározó szerepet játszottak. Friedman, a vibrafon első számú mestere személyében emberére akadt, ennek eredményét zenei élményeik közé raktározhatják a pécsi koncert hallgatói.

(2008. november 7. Uránia Mozi (Pécs) 20:00 Ante Gelo Combinate, 21:20 Sayag Jazz Machine; november 8. ZenePark (Pécs) 20:00 Panonia Project, 21:30 Snétberger-Friedman Project)