József, Bánk

A mali zene királya a Müpában

2008.11.03. 00:00

Programkereső

1998-ban, amikor a Ma Ya című albuma kijött, Habib Koitéból egy csapásra a világ egyik legkeresettebb afrikai muzsikusa lett. A gitáros-énekes Koité ugyanis úgy tudott megszólalni, hogy abban a különféle mali zenék esszenciája és a nyugati tánczenék befolyása együtt hatott, utat mutatva az afrikai tánczenék kortárs, neotradicionális hulláma felé.
d1ee5d11-81d5-4641-9615-1d567fd3175a

Legújabb – immár negyedik – lemeze, az Afriki a múlt évben jelent meg, és ugyancsak rendkívüli fogadtatásra talált: az ősi mali hangszerek, így a kamele n’goni, a balafon és az egyhúros hegedű térnyerésével Koité legmélyebb anyaga született meg, melyben a frissesség és a több évszázados tradíciókhoz való kötődés ugyanazon a – jól érthető és magával ragadó – zenei nyelven beszél. Ennek anyaga lesz hallható a Fesztivál Színházban november 11-én, az afrikai muzsikák "kezdő" és "haladó" rajongói számára kihagyhatatlanul!

(2008. november 11. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Habib Koité & Bamada; tagjai: Habib Koité (ének, gitár), Boubacar Sidibe (ének, gitár, harmonika), Kélétigui Diabate (balafon, hegedű), Abdoul Wahab Berthe (basszusgitár, kamele n’goni, ének), Mahamadou Kone (ütőhangszerek), Souleymane Ann (dob)