Klaudia

Jazz az Operában

2008.11.04. 00:00

Programkereső

December 1-én egyedülálló zenei esemény várható az ország legpatinásabb helyszínén, egy színpadon láthatjuk a Magyar Állami Operaház Zenekarát, a Magyar Jazzművészek Társaságának tagjait és a Joe Zawinul által alapított Syndicate-t.

A legkülönbözőbb zenei kultúrából érkező muzsikusokat hozzuk össze együttes munkára, hogy párbeszédet folytassanak egymással zeneileg és emberileg is, és ez legyen a közös zenélés kiindulási pontja. Joe Zawinul, a tavaly elhunyt legendás muzsikus gondolatai inspirálták a koncert szervezőit, akik a világhírű előadókból álló Syndicate együttest hívták meg az első részre, olyan kiváló vendégművészek közreműködésével, mint Berki Tamás, Horváth Kornél és Kaltenecker Zsolt.

Az est második részében négy nagyszerű jazzművész, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Babos Gyula és Fekete-Kovács Kornél jazzkompozíciói és hangszerelései hangzanak el a Magyar Állami Operaház Zenekarának előadásában, Kovács László vezényletével. A szólisták a fent említett zeneszerzők mellett, Balázs Elemér, Barcza Horváth József, Borbély Mihály, Dés László, Lantos Zoltán és ifj.Szakcsi Lakatos Béla. Az előadás különleges előkészületeket is igényel, így hosszabb próbafolyamat előzi meg, több nagyzenekari próbával, ahol a klasszikus képzettségű művészek többsége először találkozhat napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő irányzatával, az európai kortárs improvizatív zenével. Ez az újfajta élmény magában hordozza egy izgalmas zenei megújulás lehetőségét, a nagyzenekari szimfonikus hangzás és az improvizációs zene egyedi ötvözetét.

be4e74ee-47fd-4ab8-98b8-77f6a88b1501

Az Operaház és a Jazzművészek Társasága közös kezdeményezésének nem titkolt célja az is, hogy a két, látszólag egymástól távol eső zenei műfaj rajongóit közelebb hozza egymáshoz. Minden egyes operabarát jazzrajongóval és jazzbarát operarajongóval az egységes magyar zenekultúra gazdagodik. A koncert december elsején, az AIDS világnapján kerül megrendezésre, amivel a Magyar Állami Operaház csatlakozik a világ operaházaiban ezen a napon hagyományosan megtartott különleges, sokszor rendhagyó koncertek sorához.

(December 1. 19:30 Magyar Állami Operaház (Budapest) – Jazz az Operában; km.: The Syndicate: Paco Sery, Alegre Correa, Jorge Bezerra, Aziz Sahmaoui, Alioune Wade, Thierry Eliez, Emile Parisien; Berki Tamás, Kaltenecker Zsolt, Horváth Kornél, Fekete-Kovács Kornél, Balázs Elemér, Barcza Horváth József, Dés László, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Lantos Zoltán, Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla, Borbély Mihály, a Magyar Állami Operaház Zenekara, vez.: Kovács László)