Sándor, Ede

Ellával egy lapon

2008.11.06. 00:00

Programkereső

Vannak olyan művészeink, akikről olykor csak azért hall ritkábban az itthoni közönség, mert külföldi sikereik tartósan elszólítják itthonról. Szőke Nikoletta is közéjük tartozik. A fiatal énekesnő 2005-ös külföldi debütálását egy üstökös feltűnéseként élte át a nemzetközi jazzélet.
501f9e1b-4cc1-45fa-b4b8-4796daf01e68

Szőke Nikoletta itthon a Jazzclusive zenekar énekesnőjeként, Európában pedig a Montreux-i Jazzfesztivál énekversenyén aratott sikerének köszönhetően lett ismertté. A 2005-ös vetélkedőn elnyerte a montreux-i zsűri első díját és a közönségdíjat egyaránt. A versenyről beszámoló nemzetközi sajtó azt a bátorságot és őstehetséget méltatta, amellyel a rendkívül fiatal énekesnő szinte a semmiből tört be az európai jazz fősodrába. A méltatások szerint Nikoletta zenekarával együtt úgy utasította maga mögé a remek pedigrével, első osztályú iskolai háttérrel rendelkező vetélytársakat, hogy ő maga mindössze öt éve foglalkozott jazzel, és 18 éves koráig egyáltalán nem is tanult zenét. Az énekesnő saját bevallása szerint férje, a basszusgitáron és bőgőn kiválóan játszó Barcza Horváth József irányította figyelmét először a műfajra, és az első élmények hatására azonnal elkötelezettjévé vált Ella Fitzgerald vagy a mai óriások közül Kurt Elling stílusának.

Ezt követően a művésznő rendszeresen kapott és kap európai meghívásokat, stílusát rendszeresen méltatta és a mai napig számon tartja a nyugat-európai és a tengerentúli zenei sajtó. Egy cikkben például olyan jazzének-virtuózként aposztrofálja a szerző, aki a hangulati és technikai skála rendkívül széles spektrumán képes remekül helytállni, legyen szó a megírt téma ihletett kibontásáról, szólisztikus scat-improvizációról, balladákban való érzelemkifejezésről vagy feszes ritmusú témák pontos artikulációjáról. Méltatója olyan óriásokkal helyezi egy páholyba, mint Betty Carter, Cab Calloway, Sammy Davis Jr., Bobby McFerrin, Etta Jones, Sarah Vaughan vagy maga Ella Fitzgerald.

Szőke Nikoletta amerikai debütálására 2006 elején került sor: New York-i Lincoln Center klubjában, nemzetközi ritmusszekció kíséretében lépett föl. A koncert nyomán a neves kaliforniai jazzkritikus, Ted Gioia egyből a legjobb nem amerikai származású jazzénekesek között említette, akinek az iskoláit nem a tekintélyes amerikai jazzakadémiák jelentették, hanem a lemezjátszó, amely által a zenei élet határai mára teljesen feloldódtak.

A Művészetek Palotájában Szőke Nikoletta két új formációját is bemutatja. Triója gitárral és bőgővel intim, mégis feszes sodrású zenei világot teremt, a repertoárt standardekből és régi pop-örökzöldek feldolgozásából állította össze a zenekarvezető. A Szőke Nikoletta Ensemble európai jazz legjobb hagyományait kívánja követni; repertoárjának szerzője, a kiváló nagybőgős Barcza Horváth József a hangszeres szóló-megnyilatkozások mellett nagyobb teret kíván hagyni a megkomponált szerkezeti részeknek. A hattagú zenekar művészi koncepciója azonban annyira friss, hogy a Fesztivál Színház színpadán készül debütálni.

(2008. november 10. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház 19:30 - HÉTFŐ ESTI JAZZ A CADILLAC-KEL, Szőke Nikoletta; Golden Earrings – a Szőke Nikoletta Trió lemezbemutatója; tagjai: Szőke Nikoletta (ének), Oláh Szabolcs (akusztikus és elektromos gitár), Barcza Horváth József (bőgő); Szőke Nikoletta Ensemble – bemutatkozó koncert; tagjai: Szőke Nikoletta (ének), Ávéd János (tenor- és szopránszaxofon), Oláh Szabolcs (akusztikus és elektromos gitár), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora, elektromos zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Mohay András (dobok)