Gertrúd, Patrik

A versek eredeti dallama

2008.11.09. 00:00

Programkereső

Közel negyven év rendületlen zenei munka áll már a Kaláka együttes mögött, tagjai változtak, ám küldetésük és zenei stílusuk, hangvételük változatlan maradt. A négy évtized alatt nagyon sokat tettek a magyar kultúráért: hírét vitték más kontinensekre, felléptek már gyári ebédlőben, úszómedencében, kilátóban, és számtalan verset ismertettek és szerettettek meg a magyar és külföldi közönséggel egyaránt.

A tagok hangszerismerete igen sokrétű: Bencze Gábor nagybőgőn és gitáron játszik; Gryllus Dániel furulyán, citerán, dudán, pánsípon, klarinéton és tárogatón; Gryllus Vilmos gitáron, csellón, dorombon, charangon és kobozon; Radványi Balázs pedig 12 húros gitáron, ukulelén, kalimbán, mandolinon, cuatron és brácsán. Leginkább a magyar költészetből merítenek, de azért akad a világirodalomból is általuk megzenésített mű. Nagyon kedvelik Arany Jánost, Kosztolányi Dezsőt, Ady Endrét, József Attilát, Villont és Jeszenyint, valamint a kortárs költők közül Kányádi Sándort, akit maguk között csak Sándor bácsiként emlegetnek, és aki szintén színpadra lép a Kalákával a Művészetek Palotájában: legújabb verseiből fog felolvasni. Az előadás során betekintést nyerünk a Kányádi-féle írói kulissza mögé, titkokat tudhatunk meg a versek születéséről.

Kányádi a mai magyar költészet egyik legnagyobb alakja, a magyar irodalom közösségi elvű hagyományának folytatója, a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja. Az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors mint alaptémák határozzák meg költészetét, amely a közösségi létproblémákat egyetemes érvényességgel szólaltatja meg.

11094b07-2c80-4c50-8ff5-dbc096b407b9

Sándor bácsi már közel nyolcvanéves, mégis fiatalok százai kedvelik alkotásait, számos fellépés alkalmával ők töltik meg a közönség sorait. "Kányádi Sándorral először 1994-ben találkoztunk személyesen. Hozzájárult, hogy a tőle játszott dalainkat lemezre vehessük, sőt olykor megzenésítésre is ajánlott egyet-egyet készülő munkáinkhoz. Ezért szerepel a Nálatok laknak-e állatok? című albumunkon a Tarlón túzok lépeget, a Feketerigó és a Birka-irka című verse. De például egyszer azt kérte tőlünk, hogy a Két nyárfa című műre írjunk zenét és vegyük kazettára, hogy egy esküvőn elhangozhassék, amelyen személyesen részt venni nem tudott" – emlékszik vissza Radványi Balázs, az együttes énekes-gitárosa. "Legnagyobb élményem vele kapcsolatban az volt, amikor egyszer Kolozsvárról Budapestig velünk utazott egy mikrobuszban. Mintha egy történelmi és egy szépirodalmi regényt hallottam volna egyszerre, ráadásul felvázolt még egy teljes írói, költői arcképcsarnokot is."

A Hangzó Helikon-sorozat Kaláka-Kányádi lemezbemutató koncertjén a már említetteken túl elhangzik majd a Kalákának ajánlott Dél keresztje alatt és a Románc című mű, valamint Kuplé a vörös villamosról, a vers, amit már akkor az együttes számára dedikált, amikor az még csak kéziratban létezett. Eléneklik továbbá a költő number one-ját, a Fakatonát, amelyet rendszeresen ilyen címen, nem pedig a hivatalos Faragott versikeként nevez meg. "Különleges koncert lesz a novemberi este, hiszen a verseket személyesen a szerzőtől hallhatjuk" – fogalmazott Radványi Balázs. "Ott hangsúlyoz majd, ahol kell, ott viszi le a hangját, ahol kell, megismerjük tehát a költő eredeti szándékait. Sándor bácsi talán azért is kedvel bennünket, mert – ahogy korábban mondta – mi kimuzsikáljuk a versek eredeti dallamát. Mi ezen az estén is ezzel a céllal lépünk a közönség elé."

(2008. november 16. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház 19:30 - Kaláka: Kányádi Sándor - Hangzó Helikon-sorozat; tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs; km.: Kányádi Sándor)