Sándor, Ede

Richard Bona újra Budapesten

2008.11.19. 00:00

Programkereső

November 25-én kedden este az A38-on a zseniális énekes-basszusgitáros újabb nagyszabású koncertre készül, de előtte még a Budapest Jazz Clubban tart mesterkurzust.
419baf13-9602-42cb-8f6d-2a8c1c27e66a

A hazai zenészeknek ritka alkalom nyílik kedden délelőtt 10-kor, ugyanis a kameruni születésű jazzmuzsikus a Budapest Jazz Clubban tart ingyenes mesterkurzust, ahova minden érdeklődőt szeretettel vár. A nap végén pedig akcióban is láthatjuk a mágust, hétkor az A38-on lép fel.

Bona a templomi gyerekkórusban eltöltött évek után tinédzserként eleinte gitározni, majd Jaco Pastorius lemezeinek hatására basszusgitározni kezdett. Apja halála után 22 évesen Párizsba költözött, a legenda szerint csomag nélkül, egy szál pólóban, hóna alatt a hangszerével érkezett. Két hónappal később azonban már olyan rangos zenészeket kísért, mint Didier Lockwood, Manu Dibango vagy Salif Keita. Emellett zeneiskolában fejlesztette elméleti tudását és építi kapcsolatait a zenészvilágban. 1995-ben Mike Stern invitálására New Yorkba költözött, és bár eleinte egy szót sem beszélt angolul, kézről kézre adták a sztárok: játszott Harry Belafonte, Larry Coryell, Michael és Randy Brecker, Steve Gadd, George Benson, Bobby McFerrin, Branford Marsalis és Chaka Khan lemezein, illetve turnézott a Zawinul Syndicate, a Pat Metheny Group és a Steps Ahead kötelékében. Páratlan basszusgitár-tudása mellett egyre nagyobb teret kapott sokoldalúsága kibontakoztatására, énekesként és ütőhangszeresként játszott a Pat Metheny Group Speaking of Now című lemezén.

1999 óta jelentet meg szólólemezeket, amelyeken végre főszereplőként is megismerhettük: ihletett dalokat és alázatos muzsikálást hallhatunk, Richard pedig nemcsak hangszeresként, hanem frontemberként is páratlan, magával ragadó teljesítményt nyújt. Budapest pedig különösen inspiráló hely számára, első, 2004-es szólókoncertje alkalmával az A38-on korábban nem tapasztalt módon sikerült egy hullámhosszra hangolódnia közönségével. Miután a magyar gasztronómia és a város szépsége mélyen megmaradt benne, a következő években mindig arra kérte menedzsereit, a turné pihenőnapjai lehetőség szerint Budapestre essenek. 2007-ben pedig itt rögzítette első egész estés koncert DVD-jét, amelynek hanganyaga tavasz óta már kapható CD-n Bona Makes You Sweat címmel.

(2008. november 25. 19:00 A38 (Budapest) – Richard Bona (basszusgitár, ének), Samuel Torres (ütőhangszerek), Sheryl Bailey (gitár), Etienne Stadwijk (gitár), Aaron Heick (szaxofon), Nathaniel Townley (dob))