József, Bánk

III. Tükörfolyó Fesztivál

2008.11.24. 00:00

Programkereső

A Tükörfolyó Fesztivál az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának és a Kultúrák Közötti Párbeszéd európai évének hivatalos programja.

A 2007 novemberében útjára indulított fesztiválsorozat több értelemben is a határátlépésekről szól. Egyrészt a születés, szerelem, halál univerzális témák zenei megfogalmazásaiból merít, másrészt a zenei műfajok közti – népzene, világzene, jazz - és kulturális határokat is bontani kíván bemutatva a társszervező országok közös kulturális gyökereit és érintkezési pontjait.

A rendezvény első napján, november 28-án a Sebő Együttes lép fel. Az este első felében az együttes énekelt versek című évtizedek óta alakuló, gazdagodó repertoárjából a fesztivál tematikájának megfelelően válogatnak Weöres Sándor, Nagy László, József Attila verseiből és a magyar költészet más terméseiből. Az est második felében táncházi muzsika szól, a legendás "hőskori" táncházak nosztalgikus hangulatát idézve.

468b29a6-e6ca-47d9-bade-a04274359a9e

A második napon, 29-én két koncert és egy táncház várja az érdeklődőket. A dutar szó jelentése: két húr. E névvel jelezhetők azok a két húros pengetős hangszerek, melyeken az avatott kéz szép és gazdag dallamokat játszik. Így van ez talán az együttessel is, ami két zene iránt érdeklődő ember egymásra találása. Népdalok, táncdallamok feldolgozása, saját szerzemények egyaránt jellemzik a Dutar együttest. A dalok végleges megformálásában a zenészek szabad együttműködése fontos szerepet kap. Fontosnak tartják, hogy a Dutarban meglévő kettős identitás, melynek feszültségéből nem egyszer merítenek hitelessé teszi dalaikat, hiszen Csőke Renáta hangján őszintén szólalhatnak meg a cigány és magyar dalok egyaránt, előadásában a már jól ismert dallamok is újként hatnak. A programzáró Eszterlánc-koncerten a zenekar tavasszal megjelent Égszakadás című lemezén hallható dalok mellett a zenekar újabb - továbbra is búzai zenére épülő - számai is elhangzanak, az azt követő táncházban pedig mezőségi dallamokra járhatják a résztvevők.

(2008. november 28-29. Fonó - III. Tükörfolyó Fesztivál
Fellépők: Sebő együttes - tagjai: Sebő Ferenc - ének, tekerőlant, gitár; Barvich Iván - tárogató, bolgár kaval, pánsíp, dvojnica, csellótambura, brácstambura; Halmos Béla – ének, hegedű; Nagy Albert – bőgő, gitár, ütőgardon; Perger László - prímtambura, bolgár tambura, gitár; Dutar zenekar - tagjai: Csőke Renáta – ének; Kopeczky Péter – furulya, kaval; Révész György – gitár, saz, tambura; Siptár Miklós – basszusgitár, cselló; Kőszegi Mátyás – udu, derbuka, cajon; Eszterlánc együttes - tagjai: Koncz Gergely – hegedű; Pál István – hegedű; Császár Attila – brácsa; Bankó Sándor - bőgő)