Irén, Írisz

Pengetett fraktál húrok

2008.11.27. 00:00

Programkereső

Különlegesen megkapó látvány és eddig hazai színpadon sohasem hallott térbeli hangzás várható a Millenárison a Fractal Strings december 5-i fellépésén: a multimédiás koncerten Fraktál vizualizáció tanúi lehetünk, miközben olyan kiváló muzsikusok játszanak, mint Michael Manring, Claus Boesser-Ferrari, Szabó Sándor és Major Balázs.

A kizárólag erre a koncertre összeálló nemzetközi csapat tagjainak mindegyike utánozhatatlan egyéniségéről ismert. Zenéjükben modern ritmusokba csomagolt, a jövőt idéző elektronikus atmoszférikus loopokat, a tér kiszámíthatatlan pontján megjelenő dallamokat, meghökkentő ritmus- és harmóniaszöveteket hallhatunk. A kompozíciókban ősi keleti zenék, máshol modern szertartászenék idéződnek fel. Izgalmas kontrasztok jelennek meg, ahol a Kelet a Nyugattal, az ősiség az újjal, a múlt a jövővel ér össze.

A vizualizáció a fraktál-húr-elmélet láttatását elegyíti a színpadi történések élményével és a hangok generálta VJ technika-technológia ötvözésével. A fraktál – mint a ”rész-egésze és az egész-része” élménye – újragondolásának lehetünk részesei ezen az eseményen. A közönség egy nyolccsatornás surround hangtérben helyezkedik el, így a hangi élmény epicentrumában foglal helyet. A látványt három videó-kivetítő és különleges fénytechnika fogja biztosítani. A zene és a látvány birtokba veszi a háromdimenziós teret.

A kaliforniai Michael Manringról sokan úgy tartják, hogy a világ egyetlen szólista basszusgitárosa. Speciális Zon basszusgitárjain az elmúlt két évtizedben jócskán kitolta a basszusgitározás hangzási és játéklehetőségeit. Azon kevesek egyike, akik akár szólóban is képesek egy egész zenekarnyi hangzást megjeleníteni a hangszeren. Claus Boesser-Ferrari a modern kortárs zenei színtér egyik legérdekesebb gitáros alakja. Zenei pályáját egy rock együttesben kezdte, majd az akusztikus gitár felé fordult. Kompozícióiban, játékstílusában és hangzásvilágában is meghökkentően bátor megoldásokat mutat be. Dinamikájára jellemző, hogy néha finom, mint egy tollpihe, néha pedig robban, mint egy gránát.

c3bea314-b4dd-44b1-a744-a98a8eb820a6

A sajátos hangzásáról és különleges gitárjairól is ismert Szabó Sándor elsősorban mint modern akusztikus gitáros és hangmérnök szerzett nevet, azonban több mint egy évtizede jelen van a nemzetközi kortárszenei színtéren is. Major Balázs saját korával dacolva nem kizárólag a groove-ok irányába halad, és nem is ragad le a megszokott kísérő funkciókban és stílusokban, hanem metakommunikatív játékmódjában a dob és ütőhangszerei úgy viselkednek a keze alatt, mint egymással kommunikáló lények. Az eredmény pedig egy hihetetlen belső organikus rendet mutató ütőjáték. Megyeri ”Fixelem” László a zenész, VJ (Visual Jockey), újraértelmező hármasának különös manifesztációja. Session-zenész, hangszerdemonstrátor múltjának lenyomata megfigyelhető live mixeinek ritmusában, és a színpadon történő zenei történések sajátos képi megjelenítésében.

(December 05. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) – Fractal Strings; km.: Michael Manring (basszusgitárok), Claus Boesser-Ferrari (gitárok), Szabó Sándor (6 és 12 húros bariton gitárok, 21 húros guzheng, 24 húros kétnyakú lant), Major Balázs (dob, ütőhangszerek), Megyei „Fixelem” László (vizualizáció))