Gábor, Karina, Ders

"Mert mibennünk zeng a lélek" – 50 éves a Bartók Táncegyüttes

2008.11.28. 00:00

Programkereső

2008. november 29-én, szombat délután ünnepi programmal emlékezik meg alapítása 50. évfordulójáról a Bartók Táncegyüttes a Stefánia Palotában.
4b25bf22-6bbf-4edb-be2a-f0690f54ce29

Az ünnepi program délután két órakor kezdődik az együttes életéről szóló kiállítás megnyitójával. A három órakor kezdődő jubileumi előadásban az együttes korábbi, legsikeresebb koreográfiái mellett az utóbbi évek alkotásaiból tekinthet meg válogatást a közönség. Muzsikál Halmos Béla, a Téka Együttes, a Sebő-együttes és a Tündök zenekar. A műsor után hajnalig tartó mulatsággal vár mindenkit a Bartók Táncegyüttes.

Az 50 éve alakult amatőr táncegyüttes a névadó munkásságát tekintve példának a zene- és tánchagyomány széles körű terjesztését tűzte ki célul. A kezdetekben Bartók Béla, Sári József műveire Molnár István, Vásárhelyi László és Tímár Sándor alkotta koreográfiákat táncolt az együttes. Az időszak fontosabb repertoárdarabjai a Fehér liliomszál, Kezdődik a zsok, Három falu – három tánc. A ’70-es évektől Tímár Sándor az együttesi műhelyben fejleszti ki új táncpedagógiai módszerét. Az új módszer kialakításában, a rögtönzött paraszttánc megismerésében Martin György táncfolklorista volt személyes és szakmai segítője. Az együttesi táncoktatásban kimunkált módszer az alakulóban lévő táncházak tanítási módszerévé is vált. Ettől kezdve a mai napig az együttes legfőbb célkitűzése, hogy a rögtönzött paraszttáncot korszerű színpadi művekben jelenítse meg. Az 1970-es évekből Tímár Sándor legkiemelkedőbb alkotásai a Széki táncok, az Öt legény tánca, a Szlavóniai karikázó, Szatmári táncok. Tímár Sándor részt vett a jubilumi műsorra való felkészülésben, személyesen irányította, segítette több koreográfiája felújítását.

Jelentős koreográfiai alkotásokkal gazdagította az együttes repertoárját Varga Zoltán későbbi művészeti vezető. Kiemelkedő koreográfiái a Skandálás, Keménytelki táncok, Keménytelki férfitáncok, Bonchidai táncok, Zempléni karikázó.

Mindezen jelentős szakmai, együttesi és a táncházmozgalomban elért eredményeket a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének jelentős támogatása tette lehetővé.

1991-től egyesületi formában, önfenntartó módon működik az együttes. 1993-tól 2005-ig Gödöllői Lajos, az együttes egykori igazgatójának támogatásával az Óbudai Művelődési Központban, jelenleg a Budavári Művelődési Házban, a „Bem6”-ban folytatja munkáját a mintegy 100 fő, óvodás-, gyermek-, utánpótlás csoportokkal és a felnőtt együttessel.