Benedek

Jaco parkot kap

2008.12.01. 00:00

Programkereső

December 1-én lenne 57 éves a legendás basszusgitáros, aki előtt a floridai Oakland Park városa egy parkkal tiszteleg. Az újonnan épült Jaco Pastorius Parkot nagyszabású jazzkoncert közepette adják át a városlakóknak.
3cddc231-17ae-4962-89cf-0ea3eac8a2a9

Jaco Pastorius mindössze 35 évet élt, bár több mint húsz éve nincs köztünk, egyéni zenei hangja folyamatosan jelen van. Pat Metheny szerint ő volt a 20. század utolsó jazz zenésze, aki az egész zenei világra meghatározó hatással bírt. Nem csupán komplex szólói, a magasabb regiszterek használata és egyéni technikai megoldásai tették kiemelkedő előadóvá: sokszínűsége nyomán a jazz mellett a funk és a fúziós jazz világának is úttörője volt. Olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Paul Bley, Pat Metheny, Herbie Hancock, Lenny White, David Sanborn, Michael Brecker, Wayne Shorter, Joni Mitchell, Joe Zawinul és persze a Weather Report.

Jaco soundját tévéreklámoktól rock dalokon át hip-hop sample-okig mindenhonnan hallani, de a legjobb jazzmuzsikusok is rendszeresen idézik fel: Miles Davis Amandla című lemezén egy Marcus Miller szerzeménnyel, a Mr. Pastoriusszal, a Pat Metheny Gour a Jaco című dallal, John McLaughlin tavalyelőtti Industrial Zen című lemezén a For Jaco című dallal, Béla Fleck Big Country című dalában pedig Victor Wooten emlékezik rá egy motívummal. Jaco Oakland Park városában nőtt fel, ahol a helyi rajongók kezdeményezésére hozták létre az új létesítményt.