József, Bánk

Örömzenével zár az Orient-Express

2008.12.04. 00:00

Programkereső

December 9-én, a Zenei Orient-Express népzenei koncertsorozat utolsó állomásán Pál István ”Szalonna” hozza el bandáját a pécsi Dominikánus Házba. Az ifjú és virtuóz prímás abból az örömzenéből nyújt ízelítőt, amely a Kárpát-medence zenei hagyományainak mesteri megszólaltatásából fakad, és amely idei lemezük címe is egyben.
d2faa0d8-86b2-4b7e-a74e-f568a8024f52

A muzsikálás mesteri foka garantált, hiszen az együttes tagjai közül többen a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosai, s emellett a Magyar Állami Népi Együttes zenészei. Önálló zenekarként, s a táncosok kíséretében egyaránt a világ számos szegletében adták már hírét a magyar népzene különlegességének és gyönyörűségének
.
A zenekar vezetője és prímása, Pál István ”Szalonna” 1980-ban született Kárpátalján. Zenetanár szülők gyermekeként hamar olyan indíttatásokban részesült, amelyek figyelmét az autentikus falusi muzsika felé irányították. A technikai alapok elsajátítása mellett a népzene gyűjtésével is foglalkozni kezdett szülőföldjén, s helyi cigányzenészektől leste el a muzsikálás tudományát. A határ innenső oldalára kerülve (gimnázium, főiskola) aztán Szalonna fiatal kora ellenére csakhamar a táncház mozgalom egyik meghatározó zenészegyéniségévé vált, olyan muzsikussá, aki nélkül ma már aligha lehet elképzelni a legjelentősebb néptánc fesztiválokat, vagy az Országos Táncháztalálkozót. Személyiségében mindennek ellenére megőrizte a hagyományok és a mesterek iránti alázatot, s a közös muzsikálás valódi, őszinte örömét. Ez az élmény ihlette zenekarának 2008-ban megjelent CD-lemezét (Örömzene), melynek repertoárjából és hangulatából a pécsi koncert hallgatósága is részesülhet.

(December 9. 19:00 Dominikánus Ház (Pécs) – Orient Express: Szalonna és bandája; tagjai: Pál István “Szalonna“, Gombai Tamás (hegedű), Gera Attila (fúvós hangszerek), Unger Balázs (cimbalom), Karacs Gyula (brácsa), Doór Róbert (nagybőgő); km.: Pál Eszter (ének))