Irén, Írisz

Joe Bonamassa Budapesten

2008.12.08. 00:00

Programkereső

A blues nagyjai sorozat december 13-i koncertjén Amerika egyik legtehetségesebb blues-rock gitárosa, Joe Bonamassa mutatkozik be nálunk.
8c46bf62-36af-4645-9caa-2f31ba8dbd7a

Bonamassa játékát tökéletes technikai tudás, ízes, érzelmekkel teli játék jellemzi, a jól kidolgozott saját és feldolgozás nótákban. A fiatal mágus 1977. május 8-án a New York állambeli Utica városában látta meg a napvilágot. A kis Joe-nak nem volt idegen a zenei közeg, hisz édesapjának hangszerüzlete, valamint hatalmas lemezgyűjteménye volt. Az első gitárt négyévesen akasztotta a nyakába, hatévesen pedig hangról hangra megtanulta Jimi Hendrix Voodoo Childját. Alig 12 évesen már B.B. King előtt léphetett fel, vele később többször is együtt turnézott. Első saját lemeze 2000-ben A New Day Yesterday címmel jelent meg, olyan zenészek vendégszereplésével, mint Gregg Allman, Rick Derringer és Leslie West. Ezt 2002-ben a So It's Like That követte, mely sokkal rockosabbra sikerült, mint a bemutatkozó album.

Az igazi sikert azonban a Blues Deluxe című album hozta meg a részére. A ”Blues évében”, 2003-ban megjelent CD-vel a Billboard blues listájának az élére került. A lemez három saját szerzemény mellett feldolgozás nótákat tartalmaz B.B. Kingtől, John Lee Hookertől, Elmore James-től és Albert Collins-tól. A 2005-ben megjelent lemeze, a Had To Cry Today, az év albuma címet kapta a világ egyik legismertebb blues-zal foglalkozó internetes oldala, a BluesWax olvasóitól. A soron következő You And Me című lemezével ismét a Billboard blues slágerlistájának az élén landolt. A tavalyi, Sloe Gin című albuma 38 hétig szerepelt a Billboard blues slágerlistájának Top 10-ében. A Guitar Player Magazine olvasói a tavalyi év után, idén is az év blues gitárosának választották. Joe Bonamassa azonban nemcsak zenészként tevékenykedik, hisz tagja a Blues Foundationnek és szóvivője a Blues in the Schools programnak.

(December 13. 19:30, Nyugati Teátrum (Budapest) – A Blues Nagyjai: Joe Bonamassa; Borsodi Blue)