Gábor, Karina, Ders

Emberi hangon

2008.12.13. 00:00

Programkereső

A karácsony sokakban ambivalens gondolatokat kelt manapság. Talán az egész nyugatinak mondott civilizációban, talán csak mifelénk túl sok, ami az ünnepkör szokásait, megítélését, mindenütt jelenlévő díszleteit, dekorációit, ezáltal megélését befolyásolhatja. A téli napforduló, a legnagyobb keresztény ünnep, a "csendes éj" családias meghittsége, valamint a decemberre hatványozottan érvényes fogyasztói lét és az ezzel járó stressz egyaránt azonosítható a jeles napokkal.

Nos, a kissé zavaros viszonyulást az Európában tradicionális karácsonyi koncertek oldhatják fel, amelyek az évnek ebben az időszakában boldog szigetet jelentenek a valóságban, és előkészíthetik az ünnepi ráhangolódást. A kiművelt emberi énekhang, és annak legkedveltebb formája, a dal ugyani jó (talán legjobb) értelmezhetőségéből adódóan nagyon erős, érzelmekre ható, és szinte bármely műfajban megtalálható örök forma. A történeteket, balladákat, meséket, vicceket hordozó, az eszmékről, ideológiákról vagy vágyakról szóló dalok, a nosztalgikus, a dicsőítő vagy kesergő énekek is az érzelmekre apellálnak, pontosabban érzelmi alapon metakommunikálnak. Vagyis a régi, hosszú életű daloknak egyetlen titka lehet: a valódi, minden korban érvényes emberi érzelem előhívása. A dal azért tudja ezt nagyobb hatásfokkal elérni, mert közvetlenebb, személyesebb, mint bármely más forma; és mert az absztrakt érzékiséggel szemben a humán érzékiség iránti fogékonyságunk nyilvánvalóan erősebb. A zenei metakommunikáció sokkal világosabb az emberi énekhang által, mint bármilyen hangszeren eljátszva. A karácsonyi ünnepkör zenei repertoárja általánosságban a szelídség, a meghittség, a szeretet hangjait szólaltatja meg – függetlenül attól, hogy a zene eredetileg világi, keresztény vagy népi kultúra része.

483856c9-62b2-406d-b031-b4b1ab975e25

A december 20-i koncert meglehetősen változatosnak ígérkezik. Sokféle műfajt, irányzatot képviselő formáció, számszerűen négy énekegyüttes cserélődik (keveredik?) majd a színpadon, közös nevezőjük, hogy az elmúlt években mindannyian készítettek tematikus karácsonyi lemezt. Közöttük, itthon talán a legismertebb a Four Fathers, mely önmagában is rendkívül változatos repertoárral büszkélkedne: a 20-as, 30-as évek amerikai zenéjétől, világslágerek, magyar slágerek feldolgozásain át, a spirituálékig szinte mindent énekel. A szegedi Fool Moon magyar slágerfeldolgozásain kívül angol, olasz és francia nyelven is énekel, például olyan előadók szerzeményeit, mint Eric Clapton, Paul Simon és Sting. Az UniCum Laude repertoárját főleg ritkán hallható, különleges darabok alkotják, köztük a reneszánsz egyházzene és a madrigálok legszebbjei, csakúgy, mint a modern hangzásokra törekvő kortárs zene különlegességei. Az Ausztriából érkező hölgykvartett, a Velvet Voices elsősorban a klasszikus jazz szvingkorszakának saját átiratú örökzöldjeit énekli.

(2008. december 20. 20:00 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Karácsonyi ének – a cappella ünnep, km.: Four Fathers, a Fool Moon, Unicum Laude, Velvet Voices)