Szilárda

A CimbaliBanddel indul az idei Hagyománytár sorozat

2009.01.09. 00:00

Programkereső

Január 14-én este hét órakor a lendületes, balkáni zenét játszó CimbaliBand nyitja a Hagyománytár Népzenei Koncertsorozatot a pécsi Dominikánus Házban.
081e44b2-4239-49fa-94c7-56c2069764df

Idén sem lesz hiány népzenei és világzenei programokból a Pécsi Kulturális Központban. Az CimbaliBand után áprilisig további hat együttes lép fel a Dominikánus Házban, Görögországtól Skóciáig felvonultatva Európa népeinek tradicionális muzsikáját, májusban pedig a huszadik fesztivállal jubilál a Pécsi Folknapok.

A CimbaliBand legutóbb tavaly szeptemberben, a Balkán Világzenei Fesztiválon lépett fel Pécsett, de alapító cimbalmosa, Unger Balázs decemberben, ”Szalonna” bandájának tagjaként is elkápráztatta a hallgatóságot virtuóz és rendkívül karakteres, szuggesztív játékával. Remélhetjük: ez most sem lesz másképp.

Unger Balázs 2006-ban indította útjára a CimbaliBandet, miután több éven át muzsikált a Dresch Quartet, a Fonó Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes cimbalmosaként. Az alapítótárssal, Wertetics Szlobodánnal alkotott cimbalom-harmonika páros a többi hangszerrel kiegészülve különleges formációt alkotott. A két vezető hangszer harmóniája, valamint az őket kísérő ének, hegedű, tambura, nagybőgő és derbuka alkotják a CimbaliBand egyedi hangzásvilágát. Ez a kizárólag akusztikus hangszereken megszólaló, mély gyökerekből táplálkozó, ám nagyon is mai, friss és lendületes zene olyanokat is megragad, akik egyébként nem állnak közel a népzenéhez. Mindezt elsősorban a Balkán zenei hagyományának feldolgozásával, dallam- és ritmusvilágának izgalmas újrafogalmazásával éri el az együttes.

Talán ezért is figyelnek fel rájuk egyre többen: a CimbaliBand 2008-ban elnyerte a budapesti Fringe Fesztivál Szakmai Fődíját. Nem sokkal ezután Oppadirida című számuk felkerült a világhírű Rough Guide sorozat legutóbbi válogatására, a szerb dallamokat feldolgozó Ciganskolo pedig a francia Wagram kiadó Balkan Fever válogatására. Legújabb lemezük a közelmúltban jelent meg, Feketetó címmel.

(2009. január 14. 19.00, Dominikánus Ház (Pécs) - Hagyománytár Népzenei Koncertsorozat: CimbaliBand; tagjai: Unger Balázs (cimbalom, ének), Wertetics Szlobodán (harmonika), Boda Gellért (hegedű), Rodek Krisztián (derbuka, tamburabrács), Pataj Péter (nagybőgő), Unger Gergő (gitár), Szita Eszter (ének))