Sándor, Ede

A harmonika szerelmesei

2009.01.18. 00:00

Programkereső

A nagysikerű Bárzongorista Versenyek és Gálaestek után a Roland East Europe szervezésében V-Harmonika Gálaest és Weszely Ernő lemezbemutató koncert lesz 2009. február 2-án este nyolctól a Művészetek Palotájában, ahol Strausstól Ray Charlesig BÁRmi előfordulhat majd.
c996fb50-ab3e-416a-a60f-b8a9e3b1fe3d

Ahogy azt a Bárzongorista Versenyek, illetve Gálaestek kapcsán a közönség már megszokhatta, minden alkalommal közelebb kerülhetnek egy-egy hangszerhez: idén a harmonikára kerül sor. A hangszer első példányai a 19. században készültek, az európai eredetű hangszer alapjait a légszekrény és nyelvsípok jelentették. Az első, melyet harmonika néven szabadalmaztattak, 1829-ben készült Bécsben, Cyrill Demian orgona- és zongorakészítő munkájaként. Az akkori példány kevéssé hasonlított napjaink harmonikáira; csak a bal kéz számára voltak rajta gombok, a jobb kéz pusztán a légszekrényt kezelte. Demian vezette be az akkordok egyetlen gombbal történő megszólaltatásának lehetőségét.
Az elmúlt két évszázadban további fejlődés következett be. Számtalan gombkiosztást fejlesztettek ki, eltérő regisztereket, precízebb mechanikát, hangszínt megváltoztató mechanikát stb. Érdemes megjegyezni, hogy szinte minden nép elkészítette saját változatát erre a hangszerre.

A kiváló minőségű hangszínek érdekében a Roland a tradicionális harmonikák hangját mintavételezte, hogy egy olyan hangszerhez jusson, mely többféle harmonika hangját képes produkálni, természetesen azok speciális hangolási karakterisztikájával együtt. A V-Harmonika 10 zenekari hangszínt is tartalmaz (köztük harsona, trombita, szaxofon, klarinét, fuvola, hegedű, stb.), melyek együtt is használhatók a tradicionális harmonika hangokkal a négy választható alkalmazási mód bármelyikében.

A többéves előadássorozat részeként, ezen az estén útjára indítják a V-Harmonika Versenyt is, a legjobb harmonikás a 2009-es Bárzongorista Gálaesten mutatkozhat be, a Művészetek Palotájában. Az előadássorozattal a szervezők célja az, hogy felleljék a harmonika iránt érdeklődő, rajongó zenészek, művészek körét, akik beavatnak minket e különös zenei világába.

Szerencsés apropó Weszely Ernő, Magyarország egyik leghíresebb harmonikásának első lemeze, melyet ezen az estén mutat be a nagyközönség előtt. A kiváló harmonikás 1953. április 10-én született Sümegen. Három éves korától kezdve vonzódik a zenéhez.
Négy éves volt, amikor apja elvitte egy vak kántorhoz Sümegen, nála kezdett ismerkedni a zongorázás alapjaival. A 70-es évektől kezdve a vendéglátóiparban dolgozott, jobb-rosszabb körülmények között. 1984-ben a Budapest Ragtime Band együttes meghívott tagjai közé került. Ekkor indult el valódi zenészkarrierje. 1986-ig a zenekarral bejárta a fél világot.

Az utóbbi tíz évben sokat tanulta a digitális hangtechnikát. Ebben nagy inspirációt adott az 1996-ban megjelent Ray Charles-lemez, ahol a keverési munkákat maga Ray Charles készítette. Weszely Ernő tíz éves kora óta vak. Nem zavarja. A harmonika édes-bús hangja minden gondot sutba dob. A most megjelenő album lesz az első önálló lemeze.

(2009. február 2. 20:00 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház (Budapest) - Weszely Ernő: Az első lemezem; Km.: Csordás Ilona "Plexi", Horoscsák Veronika, Jármai Edit (ének), Hárs Viktor (bőgő), Szeverényi Mátyás (gitár)