Lázár, Olimpia

III. Didgeridoo Találkozó és Virrasztás

2009.01.18. 00:00

Programkereső

Lassan hagyomány, hogy januárban az Ausztrál őslakosok hangszere, a didgeridoo hangja szól a Fonóban. A rendezvény az Australian Dayhez, Ausztrália nemzeti ünnepéhez kapcsolódik.
e7e13753-a2ac-43f6-8bd4-deb53a18ac5a

Ami a rendezvény szempontjából fontosabb, hogy ezen a napon ünnepli születésnapját az Aboriginal Tent Embassy, az ausztrál őslakosok érdekeit védő szervezet. E szervezet és Ausztrália őslakosainak tiszteletére kerül megrendezésre az est. Szintén hagyomány, hogy az esti koncertek után reggel 6-ig tartó virrasztás veszi kezdetét, melyet a didgeridoo hangja kísér végig. Erre az alkalomra a Fonó koncerttermét vörös szőnyeg borítja – érdemes takaróval érkezni.

Az esten két zenei formáció mutatkozik be. Az első koncert, egy mély, meditatív hangvételű produkció. Két olyan hangszer szólal meg benne, melyeknek különböző a kulturális gyökerük: a japán bambuszfuvola, a shakuhachi és – természetesen – az ausztrál didgeridoo. Shakuhachin Gesztelyi Nagy Judit fuvolaművész játszik, didgeridoon Kerekes János.

A második koncert egy már ismert csapat, a Gudanjabro didgeridoo duo produkciója lesz. A két tag – Martin Balázs és Kerekes János – öt éve dolgozik együtt, a didgeridoo hagyományos és modern hangzása közötti utat keresik. Zenéjüket kortárs didgerioo-s darabokként jellemzik. Ennek a közös útkeresésnek az eredménye a Versus című lemez, mely 2008 végén jelent meg, és először ezen az esten kerül bemutatásra.

Program:

18:00 - filmvetítés – The Tracker, feliratos ausztrál filmdráma. A film 1922-ben játszódik az ausztrál bozótosban; a feketék és fehérek közötti sajátos kapcsolatot mutatja be egy szokatlan nézőpontból.
20:00 - Shakuhachi-didgeridoo duo (Gesztelyi Nagy Judit - shakuhachi, Kerekes János – didgeridoo)
21:00 - Gudanjabro – Versus. Lemezbemutató koncert. Vendégek: Németh Szabolcs és Csirmaz Gábor
22:00h - 6:00 - virrasztás.

(2008. január 24. 18:00 - Fonó Budai Zeneház
III. Didgeridoo Találkozó és Virrasztás
Km.: Shakuhachi didgeridoo duo /Gesztelyi Nagy Judit - shakuhachi, Kerekes János – didgeridoo/; Gudanjabro didgeridoo duo /Martin Balázs, Kerekes János/; vendég: Németh Szabolcs és Csirmaz Gábor)