Béla

Busók Budapesten

2009.02.03. 00:00

Programkereső

,,Apám azt mondta, ez már nem normális. Nem a karácsonyt várom, hanem a farsangot. Ehhez mérem az egész évet.” (egy busó)

,,A mohácsi busójárás a legismertebb alakoskodó népszokásunk, eredete a Mohácson letelepedő sokácokhoz (a katolikus horvátok egy kisebb csoportja) kapcsolódik, és egészen a török időkbe, a 18. század elejéig vezethető vissza. A mohácsi busójárás sokác jellegét soha nem vesztette el, jóllehet, olyan hatások érték és érik ma is, melyek következtében folyamatos átalakuláson megy keresztül. A kezdetben télűző rítus, mára a város turisztikai látványossága lett, ugyanakkor egy nemzeti kisebbség identitásának megőrzését jelentő hagyomány továbbélésének követendő példája is.
Mohács vezetősége már az 1920-as években megfogalmazta, hogy a busójárás olyan látványosság lehet, mely vonzza a vendégeket, növeli az idegenforgalmat, bevételt jelent a városnak, tehát nem elsorvasztani kell, hanem vonzóbbá kell tenni.

Az esemény komolyságára jellemző, hogy általában 500-600 fő öltözik busónak, akik aztán kisebb csoportokba szerveződve járják a sokác negyed házait, és különböző termékenységvarázsló, betegséget vagy gonoszt űző cselekvéseket végeznek. A maszkok mögé, egy másik világba rejtőzve, maguk mögött hagyva a mindennapok világát, az ünnepelni akarás szándékával lépnek be és ki egy sajátos, a hétköznapoktól eltérő társadalmi-kulturális térszínbe.

A szellemi kulturális örökség védelméről az UNESCO tagállamai 2003-ban nemzetközi egyezményt írtak alá. Miután a mohácsi busójárás felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, Magyarország elsőként ezzel a hagyománnyal pályázik az UNESCO Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.” (Minorics Tünde, etnográfus)

129a6920-6725-43c4-85a3-788e3a057a8a

A busók budapesti vendégül látásának célja elsősorban a főváros farsangi hangulatának megteremtése a messze földön híres és ismert mohácsi busók látványos, figyelemfelkeltő, az egész környék megmozdulását elérő szokása által. Egyrészt a sokácok által megőrzött szokást kívánjuk bemutatni, másrészt a budapestiek közös ünneplését, mulatását kívánjuk elérni farsang idején.

(Busók Budapesten - 2009. február 13.
14:00-17:00 - Busók Budapesten - Farsangi vigadalom és felvonulás a Váci utca déli részéről indulva a Ráday utcán keresztül
18:30 - A busók szokásait bemutató A maszk mögött című kiállítás megnyitója a gyűjtő, Minorics Tünde etnográfus előadásával a Fonó Budai Zeneházban
19:00 - Sokác tánctanítás, aki tanít: Darazsácz István és a Zora Táncegyüttes táncosai
20:00 - A Zora Táncegyüttes szokásbemutató táncos műsora
21:00 - Sokác táncház, kísér az Orasje zenekar Mohácsról)