Sándor, Ede

A hódító mornával érkezik

2009.02.09. 00:00

Programkereső

A Zöld-foki-szigetek történelmét pontosan tükrözi a zenéje. Az ötszáz éves portugál gyarmati uralom nyoma kitörölhetetlen: még ha jelen vannak is a nyugat-afrikai ritmusok, a vezető stílus, a morna kimondottan európai ízű.
79696a82-cb86-4d02-a315-71076143efc5

Rokonai a brazil modinha, az argentin tangó és a portugál fado sorában kereshetők, a "kulcsa" pedig az a kifinomult melankólia, amely a sodade nevet viseli. Ebben a nosztalgikus, keserédes hangulatban egykor éppen úgy szerepet játszott a tengerészek honvágya, mint utóbb a szétszakadt családok vagy szerelmesek fájdalma; s bár hallható más stílus is a szigeteken, mint például a coladeira, a nemzeti zene mindenképp a morna, a mornának pedig Cesaria Evora a – diplomáciai útlevéllel közlekedő – nagykövete.

Már a hatvanas években készült vele néhány hangfelvétel a helyi rádióban, amelyek Hollandiában és Portugáliában is megjelentek, nemzetközi pályafutása azonban csak 1985-ben kezdődött, majd gyorsan ívelt fölfelé. Néhány éven belül az egyik legkeresettebb-ünnepeltebb világzenei előadóvá vált. Március 16-án negyedszer lép fel a Művészetek Palotájában, minden bizonnyal némi újdonságot kínálva 2009-es új albumáról.

(2009. március 16. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Cesaria Evora; km.: Fernando José Andrade (zongora), Domingos Gomes Fernandes (szaxofon), Joao José Alves (gitár), José Paris Neves (basszusgitár), Paulino Soares Vieira (cavaquinho), Ademiro Paris Miranda, Antero Julio Santos (ütőhangszerek), Julián Corrales Subidá (hegedű)