Béla

A Fonó Zenekar és a Gömöri Triász

2009.02.10. 00:00

Programkereső

Népzene és kortárs költészet egy műsorban? Mielőtt e sajátos társítás hallatán – anakronizmust kiáltván – elcsodálkoznánk, kijelentjük: jól bevált recept, február 20-án, nyolc órai kezdettel, a Millenáris Fogadóban, eredeti palóc ízhatással.
dfeb9970-6cac-4b97-a127-0ed1438a2cd3

Az irodalom- és népzenerajongó közönség három, a történelmi Gömör vármegye területén született költő: a pozsonyi Tőzsér Árpád (Kossuth-díjas) és Hizsnyai Zoltán (József Attila-díjas), továbbá a rimaszombati Szászi Zoltán, valamint a budapesti Fonó Zenekar közös, a Fonó Budai Zeneházban korábban már nagy sikert aratott programját láthatja. Vérbő gömöri vonószene Agócs Gergely gyűjtéseiből hegedűvel, tárogatóval, fujarával és cimbalommal, virtuóz tolmácsolásban, továbbá kemény, karcos líra sok humorral, ugyanakkor sötét tónusokkal a költők előadásában. A genius loci megidézése, vallomás a szülőföldről. Zene-Vers-Zene… A két műfaj kiválóan kiegészíti egymást, s maguk a művészek is remekül ”megárulnak egy gyékényen”. A hallgatóság előtt pedig, túl a művészi élményen, kitárul egy kicsi ablak, amely a mázos ”country feeling” helyett a történelmi Felföld egyik legpoétikusabb tájának lelkét mutatja meg.

A Fonó Zenekar különleges helyet foglal el a magyarországi folkzene palettáján. A szerteágazó művészeti ágak különféle képviselőivel együttműködve olyan ”közelítések” kimunkálásán fáradozik, amelyek során sem a népzene, sem pedig a ”közelített” műfaj nem lényegül át, mégis mindkettőt egy szokatlan, újfajta megközelítésben láttatja a közönséggel. Ennek az ars poeticának másik sajátossága az, hogy a kitekintés nem kizárólag más zenei műfajok felé történik, hanem – a magyar művészeti élet légterében – nagyobb ívű összefüggésekre is képes rámutatni. Az elmúlt években ugyanis gyakran előfordult, hogy a Fonó Zenekar koncertjein a különféle zenei műfajok (jazz, rock, pop, klezmer, komolyzene, stb.) képviselői mellett írók, költők, színművészek, fotóművészek és építészek is megfordultak.

(2009. február 20. 20:00 Millenáris Fogadó, Padlás (Budapest) – A Fonó Zenekar és a Gömöri Triász műsora)