Béla

Touch & Punkt Live Remix feat. Sidsel Endresen

2009.02.12. 00:00

Programkereső

Remixek korábban csak stúdió körülmények között készültek, egészen addig, amíg a két kiváló norvég elektronikus zenész, Jan Bang és Erik Honoré Live Remix néven magát a remix fogalmát is újraértelmezte. Az eredmény a Trafóban a Képek Ideje - Temps d’ Images Fesztivál keretében látható-hallható február 21-én.
fc588115-a8a3-4782-b541-2d0b414f1d0a

A definíció egyszerű: remixnek nevezzük egy felvett zenei anyag újrakeverését, alternatív verzióját. Erre a feladatra legtöbbször DJ-ket és zenészeket szoktak felkérni, a cél pedig az, hogy az eredeti darabnak izgalmas, új értelmezést adjanak. De mit jelent a Live Remix? Átdolgozás élőben?

Remixek korábban csak stúdió körülmények között készültek, egészen addig, amíg a két kiváló norvég elektronikus zenész, Jan Bang és Erik Honoré Live Remix néven magát a remix fogalmát is újraértelmezte. Ennek lényege, hogy egy, a helyszínen felvett koncert anyagát élőben keverik, élőben, ott és akkor játszanak rá további meghívott zenészek segítségével.

A norvég Kristiansandban indított Punkt zenei fesztivál pontosan erre az ötletre épül. A fesztivál nagytermi koncertekből áll, amelyek után közvetlenül történő live remix session-ök jönnek, melyeket egy stúdiószobában tartanak. Rögtön az első, 2005-ös program után a BBC Magazin az év leginnovatívabb fesztiváljának nevezte a Punktot. Az egyik legismertebb “live remix team” Sidsel Endresen együttműködése a fesztivál alapítóival, művészeti vezetőivel, Jan Banggal és Erik Honoréval.

A koncert vendége nálunk is az egyre ismertebb énekes, Sidsel Endresen lesz. Az este folyamán BJNilsen, Hildur Gudnadottir és Szalóki Ági koncertjének hanganyagából készítenek remixet.

BJNilsen (1975, Svédország): 1990-ben, mindösszesen 15 évesen készíti el első albumát. A 90-es évek elején több helyi együttes gitárosa/basszusgitárosa. Az experimentális zene és hangzás jegyei korán megmutatkoznak munkáiban. Elsősorban a természet hangjaira és azoknak emberekre gyakorolt hatására fókuszál, valamint a tér és idő – gyakran elektronikus hangzású - hangokon át történő percepciójára. Az utóbbi 5 évben az angliai Ash International és a Touch gondozásában jelennek meg albumai, elsősorban Hazard nevű formációjával, emellett azonban dokumentumfilmekhez, reklámokhoz és tévés produkciókhoz is ír zenét.

Hildur Ingveldardóttir Gudnadóttir (1982): Csellista és zeneszerző. Leginkább a Mum és a Pan Sonic zenekarokkal való együttműködései okán ismert.

Kérdésünk: Mi a címe Szalóki Ági legutolsó albumának?

A - Cipity Lőrinc
B - Hallgató
C - A vágy muzsikál

Ha a helyes válasz betűjelét (fontos: egyetlen nagybetűt kérünk, tehát: A, B vagy C) az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen két szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

(2009. február 21. 20:00 Touch & Punkt Live Remix feat. Sidsel Endresen - Trafó
20:00 BJNilsen (DK) - elektronika, Hildur Gudnadottir (ISL) - cselló
vetítés: John Aitchison (45’), Szalóki Ági szóló (10’)
Szünet
21:30 Live Remix (N) - tagjai: Sidsel Endresen - ének,Jan Bang, Erik Honoré - elektronika
vetítés: HC Gilje (N))