Béla

Csepregi Gyula kapta a Szabó Gábor-díjat

2009.02.14. 00:00

Programkereső

Idén Csepregi Gyula szaxofonosnak ítélte a Magyar Jazz Szövetség a rangos elismerést, melyet a Magyar Jazz Ünnepének nyitókoncertjén, március 19-én 19 órakor vehet át a Budapest Jazz Clubban.
84966c84-5f06-41da-b338-b505ec6a38f2

Csepregi Gyula a hazai jazzvilág meghatározó egyénisége, szinte minden neves hazai előadó lemezén szerepel vendégszólistaként. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, ötszörös Emerton-díjas, kétszeres nívódíjas művész, számos nemzetközi elismeréssel is jutalmazták, többek között a Montreaux-i Jazz Fesztivál legjobb szólistának járó díjával, a Hágai Fesztivál különdíjával, a Finn Rádió Nívódíjával és a Norvégiában megrendezett EBU Fesztivál "Kiemelkedő szólista" díjával. Tagja egy nemzetközi "All Stars" zenekarnak, amelyben partnere Mike Stern gitáros, a Spyro Gyra zenekarból ismert Dave Samuels vibrafonos, a többszörös Grammy-díjas Yellow Jackets zenekar alapítója, Russel Ferrante zongorista és a legendás Weather Report együttes dobosa, Alex Acuna.

A Magyar Jazz Szövetség február 14-i közgyűlésén a zenészeknek ítélt Szabó Gábor-díj mellett egy új elismerésről is szavaztak, a Pernye András-díjat a hazai jazzművészet fejlődéséhez kiemelkedő munkássággal hozzájáruló szervezők, újságírók és fotósok számára ítélik oda: az első elismeréssel Maloschik Róbertet jutalmazták.

(2009. március 19. 19:00 Budapest Jazz Club (Budapest) – A 2008-as Szabó Gábor Jazz Életműdíj átadása, Csepregi Gyula koncertje; km.: Cornelio Tutu Band, Balázs Elemér Group)