Csilla, Noémi

A hét portréja: David Murray

2009.02.16. 00:00

Programkereső

David Murray tenorszaxofonost már korai indulásakor markáns, fajsúlyosan új hangja különböztette meg az akkori divatos bebop fúvósoktól. Bár azóta visszavett radikalizmusából, a mai napig az egyik legnagyobb stílusmesterként emlegetik, akinek érzéke hangszerkezelésében és szerzeményeiben egyaránt kimagasló.
1109c232-6569-400e-800a-c87fc365a71d

David Murray a '60-as évek avantgárd jazz vonalának örököseként olyan szaxofonosoktól tanulta a mesterséget, mint Archie Shepp vagy Eric Dolphy. Talán ennek is köszönhető, hogy már korai indulásánál markáns, új hangon interpretálta a mainstream repertoárt, amely meglehetősen eltért a divatos bebop szaxofonosok stílusától. Murray fajsúlyos, nehéz soundja, széles vibrátója olyan swing-korszakbéli hangszeresekre emlékeztet, mint Ben Webster vagy Coleman Hawkins.

Különlegessé teszi az akkordváltások kezelése és az a tény, hogy kitűnő harmóniaérzéke ellenére is radikálisan szakít az adott téma zenei szerkezetével, gyakran alkalmaz hamis, ún. piszkos hangokat. Mindezzel Murray a nyugati zene hagyományos, temperált hangkereteit a végletekig feszíti, látványosan hozzákapcsolva a jazzt a 20. század zenei áramlataihoz.

David Murray – oly sok feketezenészhez hasonlóan – templomi zenekarokban találkozott először a hangszerével. 13 évesen, iskolai együttesben ismerkedett meg a jazz-zenével, majd nem sokkal utána Sonny Rollins hatására döntött a tenorszaxofon mellett. 20 évesen költözött New Yorkba, ahol szinte azonnal a külvárosi zenei élet avantgárd klubjaiban találta magát. Első triójával gyorsan szerzett népszerűséget magának, és 1976-tól aktív lemezfelvételi periódus kezdődött.

Ugyanebben az évben negyedmagával alapította legtöbbet emlegetett zenekarát, a World Saxophone Quartetet. Ugyanakkor nyolctagú zenekarával is hihetetlen termékeny időszak kezdődött, egy olasz kiadónál évi több lemezük is megjelent. Murray a ’80-as évek végétől visszavett radikalizmusából, szabad technikáját a mainstream visszafogottabb tartalmaival elegyítette.