Béla

David Doruzka Budapesten

2009.02.20. 00:00

Programkereső

Február 23-án a fiatal cseh jazzgeneráció egyik legtehetségesebb előadója érkezik Budapestre: David Doruzka zenéjét Európa- és Amerika-szerte ismerik, triójával a CEU Auditóriumában feszegeti a műfaj határait.
29a72c73-df7f-4c25-b6df-2192d1982f6b

Doruzka 14 éves kora óta szerepel a jazz színpadán, a bostoni Berklee College-on szerzett diplomát és hosszú ideig élt New Yorkban, illetve Párizsban. Első lemeze, a Rejtett Ösvények (Hidden Paths, Cube-Metier), mely 2003-ban készült New York-ban, az “Év felvétele” címet kapta jazz és blues kategóriában Csehországban. Számos más díj tulajdonosa is (”Az 1994-es év tehetsége“ – A Cseh Jazz Társaság Díja, Jimi Hendrix díj és Wayne Shorter díj a Berklee College of Music-tól), 2000-ben Pat Metheny egyedüli gitárművészként őt választotta ki arra, hogy a nagy presztizsű Aspen Jazz Colony-ban részt vegyen Colorado-ban. 2008 márciusában Doruzka második CD-jét is kiadta, melynek címe “Csendes Hajnal” (Silently Dawning, Animal Music), Michal Baranski lengyel bőgős és Lukasz Zyta dobos közreműködésével (mindketten arról ismertek, hogy olyan művészekkel dolgoznak együtt, mint Bennie Maupin, Aga Zaryan, Tomasz Stanko vagy Lee Konitz), és Josefine Lindstrand svéd énekesnővel. Doruzka gyakran dolgozik együtt prágai székhelyű triójával. A formáció repertoárját főként a frontember szerzeményei teszik ki, de a pop (Björk) műfajában, sztenderdekkel, vagy klasszikus darabok újrafeldolgozásával (Grieg) is bátran kísérleteznek. A trió játéka dinamikus és érzékeny, mélyen a jazz hagyományban gyökerezik, de nyitott marad az kísérletezésre és a máskortárs zenei műfajokból való kölcsönzésre.

(2009. február 23. 19.30, CEU Auditórium (Budapest) – David Doruzka Trio; tagjai: David Doruzka (gitár), Tomás Liska (basszus), Martin Novák (dob))