Márk

Söndörgő & Ferus Mustafov

2009.02.24. 00:00

Programkereső

A Söndörgő Együttes március 6-án este nyolckor a Millenáris Teátrumban mutatja be legújabb lemezét. A Söndörgő & Ferus Mustafov in Concert című album dalait a zseniális makedón zenész társaságában játsszák el, egy különleges vendéggel, Szalóki Ágival kiegészülve.

Ferus Mustafov a makedón cigány lakodalmi zene legjelesebb képviselője. A szaxofonos és klarinétos a Skopje melleti Sutkából, egy ötvenezres lélekszámú cigány kolóniából, tradicionális zenészcsaládból származik. Számos híres előadó zenekarát is megjárta, és a hetvenes évek eleje óta saját kiadványokat is megjelentetett, amelyek több százezres példányszámban keltek el. Jelenleg az egyik legkeresettebb zenész, igazi tekintély a térségben, de sokszor tett eleget külföldi felkéréseknek is. Zenészi elfoglaltságai mellett a makedón televízió cigány műsorainak zenei szerkesztését végzi.

c91ac57a-5576-4a43-8002-76ae0e5340b4

A Söndörgő és Ferus Mustafov együttműködése 2005-ben kezdődött, első Müpa-beli közös fellépés óta számos nagy sikerű koncertet játszottak, többek között a bécsi SargFabrik és a Londoni Queen Elizabeth Hall közönsége előtt, illetve a budapesti Sziget Fesztivál Világzenei nagyszínpadán. Ebből a zenei anyagból válogatták a legújabb, Söndörgő & Ferus Mustafov in Concert című albumukat, amely a világzenével foglalkozó hazai terjesztők eladási listáin is szépen szerepel. A balkáni országokban csak csocsekkirályként ismert Ferus Mustafov így ismét Budapestre látogat, hogy a magyarországi délszláv kultúra ”utazó nagyköveteként” ismert fiatal szentendrei együttessel újra elkápráztassa a közönséget. A koncert további különlegessége, hogy Szalóki Ági, akitől a balkáni cigány dallamok mesterfokú előadását már megszokhattuk, és aki a népzene mellett már több műfajban is szép sikereket tudhat magáénak, első alkalommal lép fel ebben a formációban.

(2009. március 6. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) – Söndörgő & Ferus Mustafov in Concert; vendég: Szalóki Ági (ének))