Csilla, Noémi

The Bad Plus in Budapest

2009.02.26. 00:00

Programkereső

Február 27-én este nyolckor a Millenárison lép fel a modern jazz egyik leginvenciózusabb zenekara a The Bad Plus. A koncert első felében régebbi sikereikből tallóznak, második részében pedig frissen megjelent új lemezüket (For All I Care) mutatják be, Wendy Lewis énekesnővel kiegészülve.
ae9792f3-ecff-4fdc-b95e-e652e6ed2083

A minnesotai jazztrió 2000-es alakulása óta hat sorlemezt jelentetett meg, melyek hamar a progresszív jazz élvonalába röpítették őket. Koncertjeikre a kirobbanó energia, felszabadult, impulzív játék, és lendületes, önfeledt szólók jellemzőek, a zenészek – biztonságiőr-külsejük ellenére – kifinomult és magas szintű technikai tudásról tesznek tanúbizonyságot. Stílusuk nehezen sorolható bárhová is, egyik legfőbb jellegzetességük éppen a határokkal való kacérkodás, a műfaji korlátok feszegetése. Zenéjük a modern avantgárd jazz (sőt, a posztmodern vagy épp a nu jazz) elemeit kombinálja rock és pop hatásokkal, a kombináció éppúgy ütőképes egy szabadtéri rock fesztiválon mint egy kis jazzklubban vagy akár szimfonikus hangversenyteremben.

A Bad Plus már-már védjegyének számít az – olykor egészen eltérő stílusú – rockszámok feldolgozása, a Black Sabbath-tól, Led Zeppelintől és a new wave-es Blondie-tól vagy a Tears for Fears-től éppúgy játszanak dalokat, mint a Nirvanától, a Pixies-től, örökzöld óriásoktól (David Bowie, Neil Young) vagy a mai kor underground sztárjaitól (Aphex Twin, Interpol, Björk). Hangsúlyozzák, ezeket nem tréfának szánják, halálosan komolyan gondolják, olyan dalokat dolgoznak föl amelyeket maguk is nagyon szeretnek, elismernek. Bár a feldolgozások segítették növelni hírnevüket, ezek a dalok az élő koncertek repertoárjának kevesebb mint 20%-át adják. Anderson, Iverson és King valamennyien önállóan is kiváló komponisták, jól megkülönböztethető saját stílussal. Iverson zenéje a leginkább intellektuális és komplex, Anderson melodikusabb és romantikusabb, míg King dalai ritmikusak és szürreálisak.

Legutóbbi lemezükön (For All I Care – melynek címét a nyitódal, a Nirvana-feldolgozás ”Lithium” szövegéből emelték ki) tovább lépnek a megkezdett úton: immár valamennyi dal feldolgozás, de nem csak a rock vagy a pop, hanem a klasszikus zene közegéből is válogatnak. Az albumon vendégénekes is szerepel, Wendy Lewis a minneapolis-i alter-rock szcéna régi tagja, csatlakozásával a trió kísérleti utazását új szintre emelte.

(2009. február 27. 20:00 Millenáris Fogadó (Budapest) – The Bad Plus; tagjai: Ethan Iverson (zongora), Reid Anderson (bőgő), Dave King (bőgő), km.: Wendy Lewis (ének))