Ervin

Iggy Pop jazzlemezt ad ki

2009.03.03. 00:00

Programkereső

A Stooges frontembere, a punk rock ikonja többek között Kozma József dalát, a Hulló leveleket fogja énekelni a május közepén megjelenő albumon.
6a0c2836-511a-469d-ada4-0520590f28cb

A michigani születésű James Newell Österberg, ismertebb nevén Iggy Pop egyedülálló karriert futott be, a hatvanas években először dobosként, majd énekesként és zeneszerzőként vált a keményebb rockzene kulcsfigurájává. A stílus karizmatikus előadói közül sokaknak számára lett példakép, Jim Morrison hatására a zene mellett a színpadi viselkedés határait is feszegetni kezdte, a legtöbben őt tekintik a stage diving (a színpadról a közönségbe ugrás) feltalálójának. Stooges nevű együttesével, David Bowie társaságában és szólóban is elképesztő sikereket ért el, amelyek nem látszanak múlni, három éve, 59 évesen a Sziget Fesztivál közönségét mozgatta meg.

Nemrég azonban úgy nyilatkozott: ”elegem lett a sok idióta gitáros vandálból, akik szemét zenét játszanak, inkább Louis Armstrong és Jelly Roll Morton jazzét kezdtem hallgatni”. Tavaly felkérték, hogy írjon zenét egy dokumentumfilmhez, amely Michel Houellebecq francia író Egy sziget lehetősége című regényének megfilmesítését mutatja be, a könyv pedig olyan mélyen hatott rá, hogy egy nyugodtabb, jazzes hangvételű lemezt vett fel Preliminaires címmel. A lemezen saját szerzeményei mellett Kozma Autumn Leaves (Hulló levelek) című, sztenderddé vált dalát is hallhatjuk tőle.