Gábor, Karina, Ders

Hazatér a világjáró jazz-zongorista

2009.03.04. 00:00

Programkereső

Március 10-én egy hazai jazz-zongorista kiválóság, a pécsi születésű Szabó Dániel ad szólóestet a Dominikánus Ház pódiumán. A fiatal művész, aki Pécs és Budapest után az Egyesült Államokban pallérozta magát, több európai verseny győztese. Koncertjén saját szerzemények és improvizációk mellett jazz-örökzöldeket is felidéz.
b7fe83e8-c594-4537-b7d8-d3f13714a79a

Szabó Dániel 4 éves korában ült először zongora elé – helyesebben ekkor vágott neki zenei pályafutásának. A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában Apagyi Mária kezei alatt bontogatta szárnyait, a gimnáziumi és a pécsi bölcsészkaron töltött évek után pedig Budapestre került. A Zeneakadéma jazz tanszékén 2000-ben szerzett diplomát Binder Károly növendékeként. Tehetsége nemcsak a tanulmányok, de a koncertsikerek és versenyeredmények terén is megmutatkozott. 1997-ben Litvániában, 1998-ban idehaza nyert jazz-zongoraversenyt, 2000-ben pedig a Montreux-i Jazz Fesztiválról hozott el első díjat. A sikereket cd-felvétel és jelentős szólókoncertek követték.

2001-ben aztán Európán kívülre vezetett az egyre ismertebbé és elismertebbé váló Szabó útja – a Los Angeles-i Henry Mancini Institute ösztöndíjasaként olyan hírességekkel játszott együtt, mint Randy Brecker, Christian McBride vagy Roy Hargrove. 2003-ban a Fulbright-ösztöndíjat is elnyerte, így a világhírű New England Conservatory-n, Bostonban gyarapíthatta tudását. Mesterei Bob Brookmeyer és Danilo Perez voltak, Boston és New York sokszínű zenei életének részeseként együtt játszhatott Maria Schneiderrel, Joe Lovanóval és George Russellel. Hazatérve, 2006-ban első helyezett és a ”Párizsi Nagydíj" nyertese a 4. Martial Solal Nemzetközi Jazz-Zongoraversenyen. Tehát nem akármilyen fiatal zenész ül a billentyűkhöz március 10-én, a Dominikánus Házban. A koncert mindenképp tartalmas zenei élményt ígér, a minimális kötöttséggel járó, szellemesen improvizatív szólózongora-játék könnyed kibontakozásával.

(2009. március 10. 19:00 Dominikánus Házban (Pécs) – Szabó Dániel szólóestje)