Konrád, Tivadar

Ünnepel a magyar jazz

2009.03.06. 00:00

Programkereső

A hazai jazzélet színe-java találkozik a Magyar Jazz Ünnepén a Budapest Jazz Clubban és több vidéki városban. A háromnapos fesztivál március 19-én indul a Szabó Gábor Jazz Életműdíj átadásával, majd a díjazott, Csepregi Gyula koncertjével indul a zene.

A Magyar Jazz Szövetség 1990-ben alakult meg, még abban az évben megrendezte a Magyar Jazz Ünnepét. A helyszín idén a Budapest Jazz Klub, itt mutatkozhatnak be a fiatal tehetségek is, az Erkel Ferenc Jazz Zeneművészeti Szakközépiskola, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakos hallgatói is.

A program valódi ünnepléssel kezdődik: március 19-én veszi át Csepregi Gyula szaxofonművész a Szabó Gábor Jazz Életműdíjat. Az elismerést a Magyar Jazz Szövetség 1992-ben alapította, az első díjat Kovács Gyula posztumusz kapta meg, majd Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos Ablakos Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati, Friedrich Károly, tavaly pedig a nagyszerű zongorista-zeneszerző, Oláh Kálmán következett.

303488fe-a42d-4639-815f-da007a5427a6

A fesztivál során a hazai jazzélet olyan meghatározó egyéniségeivel és formációival találkozhatunk, mint a Balázs Elemér Group, a Nigun vagy a Tzumo Trio. A már jól ismert zenészek mellett bemutatkoznak a fiatalok is – a magyar jazz életben ugyanis szép számmal akadnak különleges tehetségek. Így szombaton, a zárókoncerten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének Big Bandje játszik László Attila vezetésével. A tavalyi siker után az idén is több vidéki város bekapcsolódik a Magyar Jazz Ünnepébe (a teljes program megtalálható a Magyar Jazz Szövetség honlapján).

(2009. március 19-21. Budapest Jazz Club (Budapest) – A Magyar Jazz Ünnepe)