Emma

Jim Mullen duplázik a Budapest Jazz Clubban

2009.03.09. 00:00

Programkereső

A brit jazzvilág kiemelkedő muzsikusa látogat március 12-én és 13-án a Múzeum utcába: Jim Mullen gitáros először a Cseke Gábor Trióval, majd a Balázs József Trióval lép fel.
90f1530c-1ca6-4cc8-a150-e26e0ee488ee

A londoni Magyar Kulturális Központ és a londoni 606 Club támogatásának köszönhetően újabb világhírű jazz-zenész lép fel a BJC-ben. A Glasgow-i születésű, 65. életévében járó jazzgitáros egyedi játékának legfőbb ismertetőjegye Wes Mongomery technikájával megegyező különleges, hüvelykujjal való pengetés.

A hetvenes évek közepén Dick Morrissey szaxofonossal alapította a Morrisey-Mullen (M&M) jazz-funk és fúziós zenét játszó formációt. Közös szerzeményeik máig a legnépszerűbb smooth jazz rádióadók tempósabb számai között hallhatók. Számos elismerés, köztük a British Telecom Jazz legjobb gitárosának járó díj tulajdonosa, mellyel három ízben is, legutóbb 2000-ben méltatták érdemeit. Játéka hallható a Paul McCartney védjegye alatt megjelent All About The Music című albumon, ahol a brit The AllStars session zenészekből álló kollektívában együtt játszik többek közt Jocelyn Brownnal is.

Az idősebb korára főként a mainstreem, fúziós és a smooth jazz világában tevékenykedő Mullen olyan neves zenészekkel játszott együtt és készített felvételeket, mint Pete Brown & Piblokto!, Mose Allison, Hamish Stuart (ex-Average White Band), Tam White, Claire Martin, Mike Carr, Jimmy Witherspoon és Georgie Fame. A Budapest Jazz Clubban március 12-én este kilenckor a Cseke Gábor Trióval, 13-án pedig fél kilenckor a Balázs József Trióval játszik.