Sándor, Ede

Tárd ki szíved!

2009.03.10. 00:00

Programkereső

Március 15. előestéjén ezzel a koncerttel méltóképp ünnepelhetjük nemzeti identitásunkat. A házigazdák és a fellépő zenészek célja, hogy a tárogató hangján keresztül bemutassák jó néhány évszázad történelmét. Izgalmas utazás lesz ez, ami a történelem és a művészet korszakain átível: Ázsiából Magyarországra, a kuruc kor csatáiból az egyház templomába, onnan pedig a klasszikus, majd a kortárs zene világába. A zene és az előadók örömöt ígérnek: ünnepelni hívnak.

Trió Tárogató

Ez a különleges hangszer sok harcot élt át, győzelemre buzdító hangja sok lázadást és csatát kísért. És az évszázadok során fennmaradt. Már önmagában ez egy csoda, amiért ünnepelnünk kell – és akkor a ránk váró túláradó zenei forgatagról nem is beszéltünk.

A tárogató szenvedélyes és ősi hangjához igazán szép küllem társul, rekedtes és visszafojtott hangzása miatt pedig kifejezetten szívszaggatónak érezhetjük. A töröksíp-tárogatót a zurnát, Bartók a Biszkra-vidéki araboknál látta. Ma is kedvelik a tárogatót a Balkánon és a törököknél, hiszen hangja magában hordozza a harcos népek erejét, örömét és fájdalmát. Egykor csatahangszer volt, melynek harcba kellett hívnia, fel kellett riasztania az alvó katonákat. Fő színtere később is a hadizene volt, az erdélyi fejedelmi például az udvarok ünnepi felvonulásain használták. A Rákóczi-féle szabadságharc leverése után vált ez a hangszer magyar jelképpé; a falusiak megkedvelték, és ma már népi hangszerként is számon tartják.

A mai tárogatót 1894–96-ban a budapesti Schunda Vencel József hangszergyáros, a modern cimbalom megalkotója készítette el, ezért a kuruc tárogatótól való megkülönböztetésül Schundának is szoktuk nevezni. A mai modern tárogató, enyhe túlzással, a klarinét, a szaxofon és az oboa keveréke, mivel billentyűzete a német klarinét és oboa ötvözete, furata azonban a szopránszaxofonra hasonlít.

Amilyen sokszínű maga a hangszer, olyan sokszínű a Tárogatóünnep fellépőinek sora is. Ezen a koncerten mindenki megtalálhatja a neki tetsző műfajt. A színpadon csodásan elfér a zenei eklektika kavalkádja: felhangzanak majd a hadi hangszerre írt szerzemények, a szívből áradó egyházi zene hatására pedig megbékélhetünk önmagunkkal és másokkal. De ne unalmas meditációra számítsunk – a népzene dinamikus ereje fog magával ragadni minket, sőt, akár táncra is perdülhetünk!

A koncert házigazdája, a Trió Tárogató Kamaraegyüttes "a gregoriántól a Szózatig" mintegy kilencszáz év történelmét, kultúráját idézi fel a tárogató dalával. A meghívott zenész vendégek közül Nagy Csaba a barokk, Kiss Gy. László pedig a kortárs zenébe avatja be hallgatóit a tárogató segítségével. A Matocsáv Együttes tagjai, a három fúvós zenész (Makó Péter, Tóth József és Csávás Attila) meglepő ötletként a jórészt vonósokon játszott magyar népzenét fúvós hangszerekre ültette át – s arról, hogy milyen izgalmas az eredmény, ez az este is meggyőz. A Fonó Zenekar tagjai Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó hivatásos muzsikusok, akik Agócs Gergellyel az élükön a Fesztivál Színház színpadán a magyar népzenét tolmácsolják igen hűségesen, de ne lepődjünk meg, ha más műfajokból is ízelítőt adnak, és klasszikus vonós zene, opera, modern jazz, world music vagy épp autentikus klezmermuzsika hangzik fel előadásában.

(2009. március 14. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház - "Tárogatóünnep", km.: Trió Tárogató (tagjai: Barvich Iván/tárogató I., pánsíp, Rónai Lajos/tárogató II., Csávás Attila/tárogató III.), Kiss Gy. László, Nagy Csaba, Agócs Gergely, és a Fonó Együttes, Matocsáv Együttes)