Ervin

India Mozartja a Trafóban

2009.03.13. 00:00

Programkereső

Március 28-án folytatódik az Indiai Klasszikus Zene Mesterei című sorozat a Trafóban: ezúttal a dél-indiai dallamokat chitravinán és mridangamon megszóltatók legkiválóbbjai, N. Ravikiran és Dr. Trichy Samlaran varázsolnak el mindenkit egy koncert erejéig.
b62e016f-0eaf-439a-8e04-c449c1ea5dc3

A sorozat korábbi estjein a hindusztáni (észak-indiai) kultúrával ismerkedhettünk meg, ezúttal pedig a karnatikus (dél-indiai) világ költözik a Trafóba. A koncert előtt, 19.15-től M.S. Subbulakshmiról, a nemrég elhunyt világhírű énekesnőről láthatunk dokumentumfilmet magyar felirattal, majd nyolctól az élő zenéé lesz a főszerep.

A 42 éves, Madraszban (Tamil Nadu, India) élő N. Ravikiran a dél-indiai zene leghíresebb zeneszerzője. Már kétéves korában elkápráztatta a zenészeket azzal, hogy képes volt számos rágát (hangsort) felismerni. Édesapjától, Narasimhantól kezdett tanulni és ötévesen, énekesként mutatkozott be először a színpadon. Nem sokkal ezután a Madraszi Zeneakadémia professzorait bűvölte el azzal, hogy képes volt beazonosítani 325 rágát és 175 tálát (ritmusciklus). Ekkor kapta az ”India Mozartja" becenevet. Ravikiran a legismertebb és legvirtuózabb chitravina játékos (21 húros ősi indiai hangszer), akit az Ausztrál Nemzeti Rádió a világ legnagyszerűbb slide zenészeként jellemzett. A muzsikus saját hangszere mellett mesterien játszik az ugyancsak slide Hawaii gitáron is.

A Ravikirannal színpadra lépő Dr. Trichy Sankaran világhírű ütőhangszeres, az indiai klasszikus zene tudósa és zeneszerző. Több mint 50 éve ad karnatikus zenei koncerteket, játszott India legkiemelkedőbb művészeivel. Hagyományos fellépései mellett előad gamelán, jazz, elektronikus és különböző afrikai zenekarokban.

(Március 28. 20:00 Trafó (Budapest) – Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei VII.; km.: N. Ravikiran (chitravina), Dr. Trichy Sankaran (mridangam))