Konrád, Tivadar

A jazz és a tánc találkozása

2009.04.02. 00:00

Programkereső

A Blue Note Trip partisorozata a jazz és a tánczene közös halmazát fedezi fel újra. Az április 11-i koncerten DJ Maestro egy holland zenekarral, a Room Elevennel érkezik az A38-ra, de a könnyed jazz fiatal magyar jelenségeivel is találkozhatunk.

Az A38 Hajó dzsesszes-táncos partisorozata, a Blue Note Trip áprilisban ötödik részéhez ér. A rezidens lemezlovas, DJ Maestro mellett ezúttal a hölgyeké a főszerep. Négy csodás énekesnő és egy szaxofonoslány méri össze erejét a kőt koncerten és az azokat követő gigantikus jamben.

A jazz történetének legfontosabb kiadói sorra adják ki hivatalos válogatáslemezeiket, a legjelentősebb címke, a Blue Note sem tett másként. A kiadó fantasztikus archívumából DJ Maestro válogat és tölti meg a legfinomabb táncos darabokkal a Blue Note Trip című sorozatot. Vad szvingek, hűvös bossa novák, laza balladák és rohanós bebopok váltogatják egymást az immár hetedik duplalmezéhez érkezett lemezsorozaton, és az ehhez kapcsolódó partik ugyanezt a hangulatot idézik: a jazz aranykorát, amikor a szabad improvizáció, az ördögi ritmusok, a varázslatos technikai tudás még nem vált el élesen a tánczenétől. A holland lemezlovas a friss fellépőket élőben is bemutatja, ezúttal a Room Elevennel érkezik. A formáció egy utrechti kollégiumi üzenőfalra kiragasztott cetlinek köszönheti létrejöttét. 2001-ben a fiatal énekesnő, Janne Schra e cetlivel keresett szerzőtársat, amit aztán sikeresen meg is talált Arrien Molema személyében, a páros finom akusztikus jazzt kezdett ötvözni szofisztikált popzenével. Hamar meglelték a tökéletes popdal receptjét, amit a 2006-ban megjelent első lemez Six White Russians and a Pink Pussicat című kirobbanó sikere is bizonyított. A hirtelen jött népszerűég szerencsére nem borította meg a zenekart, sőt továbbléptek, a jólfésült, nagypolgári jazzpop már a múlté, immár charlestonos, bluesos, bendzsóhangzású louisianai jazzt játszanak némi Django Rheinhardtos manouche beütéssel.

0e494838-d5bd-468b-8163-3e95a0f53e2b

A bűbájos, és nem mellékesen elképesztően érett hangú Harcsa Veronika zongorán és szaxofonon kezdte, majd hét évvel ezelőtt vágott bele az éneklésbe. Az ifjú hölgy könnyedén mozog a különböző műfajok között, így lehetséges, hogy klasszikus sztenderdeket éppoly elegánsan és nagyvonalúan énekel, mint Erik Sumo Banddel, de alternatív színházi előadásokban éppúgy részt vesz, mint a Korai Öröm koncertjein.

A vendégzenészek a koncertek mellett DJ Maestro szettjébe is beleszólnak, itt lesz a Barabás Lőrinc Eklektric két kitűnő énekesnője, Sena és Fábián Juli, illetve az európai jazz-funk új üdvöskéje, Susanne Alt német-holland szaxofonos, valamint a New Cool Collective fáradhatatlan dobosa, Cyril Directie.

(2009. április 11. 21:00 A38 (Budapest) – Blue Note Trip – Where Dance Meets Jazz; DJ Maestro feat. Room Eleven, Harcsa Veronika Quartet, Sena, Fábián Juli, Dyril Directie, Susanne Alt)