Konrád

Roma ünnep a Corvintetőn

2009.04.05. 00:00

Programkereső

A Roma Világnap alkalmából április 8-án számos helyszínen várható ünneplés, 10-én este kilenckor pedig az autentikus cigányzene egyik legnevesebb hazai képviselője, a Parno Graszt lép fel a Corvintetőn.
4961e47b-5e91-4e06-bd4b-0d334d985b8c

Kevés olyan cigányzenekar van, amelyik azután is meg tudja őrizni tisztaságát, miután igazán népszerűvé vált, a kispaszabiak neve pedig 20 éve egyet jelent az autentikus cigányzenével. Amellett, hogy zenei anyagukat maguk gyűjtötték a szabolcs-szatmári Paszab és környékéről, a zenekar a mai napig itt él, távol a nagyvárosok zajától és gyorsan múló divatjától, zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a zenekar pedig őszinte, közvetlen természetét.

Rávágok az zongorára című lemezük 2002-ben – elsőként a magyar zenekarok közül – a 7. helyen végzett az Európai Világzenei Ranglistán (World Music Charts Europe). Hagyományőrző tevékenységük elismeréseként 2003-ban a BBC dokumentumfilmet forgatott róluk, a svájci Vibrations pedig 2005-ben beválasztotta őket az év 10 legjobb zenekara közé. Zenéjük 2008-ban egészen Indiáig szállt: Radzsasztánban, az európai cigányság feltételezett őshazájában kutatták zenei gyökereiket, ismerős arcokat, szokásokat, dallamokat keresve, falusi zenésszekkel együtt muzsikálva.

“Mindegy, hogy hatvan embernek játszanak egy falusi keresztelőn vagy több ezer embernek egy nemzetközi színpadon, a hangulat ugyanaz: áttetszően tiszta derű, mintha könnyű szél fújna.” Mindezt bárki személyesen is átélheti fergeteges hangulatú koncertjeiken, ahol a 10 fős zenekar egy archív paszabi videófelvétel segítségével saját nagyszüleivel táncol együtt, a mulatozás pedig kifulladásig tart.

(2009. április 10. 21:00 Corvin Tető (Budapest) – Parno Graszt; tagjai: Oláh József (ének, gitár, tambura), Oláh Viktor (ének, gitár, tánc), Balogh Géza (ének, gitár, tánc), Horváth Sándor (ének, kanál, tánc), Jakocska János (ének, gitár), Balogh Mária (ének, tánc), Váradi Mária (ének, tánc), Oláh Krisztián (tangóharmonika), Oláh János (nagybőgő), Németh István (szájbőgő, kanna))