Konrád, Tivadar

Hangfestők

2009.04.18. 00:00

Programkereső

A Hangfestők trió előadásában egy magyar népdalfeldolgozásokból álló műsort hallhatnak az érdeklődők. A produkció nemcsak egyediségével, hanem színvonalával is kiemelkedik a manapság oly divatos világzenei projektek közül.

Hangfestők

A népdalokat spanyol flamencoval és egyéb gitárzenei stílusokkal ötvözve az énekesnő és a két gitárművész egy teljesen egyedülálló zenei fúziót hozott létre. Például a "Ne sírj, kedves" és a "A csitári hegyek alatt" kezdetű népdalokra flamenco bulerías-okat, a "Duna parton van egy malom" kezdetű népdalra flamenco seguiriyas-t, a "Hol jártál az éjjel" kezdetű népdalra pedig flamenco rumba-t írtak. Hangfestők trió 2008-ban meghívást kapott Spanyolországba, a Zaragozai Világkiállításra, ahol a magyar pavilon kiemelt eseményén, az augusztus 24-i Magyar Nemzeti Napon, a magyar köztársasági elnök jelenlétében ők adták a nyitókoncertet. 2008 januárjában pedig Brüsszelben szerepeltek egy kelet-közép európai országokat bemutató kulturális rendezvényen, körülbelül 1000 fős közönség előtt. Természetesen a külföldi fellépések mellett az együttes rendszeresen szerepel rangos hazai koncerthelyszíneken is.

A Hangfestők trió tagjai:

Bartók Eszter: Magyarország egyik legnépszerűbb és legtehetségesebb fiatal énekes-dalszerzője. Egy borsodi kis faluban nőtt fel, ahol a népi hagyományok jelenléte természetes része volt életének. Négy évesen már tagja volt a helyi népdalkörnek, és számos fesztiválon énekelt. Kezdetben novellákat, verseket írt, majd a főiskola évei alatt a versekből dalok születtek, és ekkor talált rá saját zenei hangjára. 2005-ben jutott a Megasztár döntőjébe, 2006-ban pedig "Az év felfedezettje" kategóriában eMeRTon díjat kapott. Emellett számos más díjat és kategóriajelölést is magáénak tudhat. Eddig két - kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó - szólólemeze jelent meg Magyarország egyik vezető lemezkiadójánál, a Tom-Tom Records-nál.

Sinha Róbert: 2006-ban szerzett diplomát a Holland Királyi Zeneakadémia klasszikus gitár szakán. Mindig is érdekelték a határterületek: a klasszikus zene, a flamenco, a jazz és a népzene különböző kapcsolódási pontjai, illetve az együttműködési lehetőségek más művészeti ágak, például az irodalom, a színház és a táncművészet képviselőivel. 2006-ban a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben adott koncertet, a "Partra magyar" (Hongarije aan Zee) elnevezésű 2004-es hollandiai magyar kulturális évad keretében pedig Amszterdamban és Hágában is fellépett. Többször szerepelt élőben a Magyar Televízió, az RTL Klub, és a TV2 különböző műsoraiban. 2004 és 2006 között 5 előadását támogatta a budapesti Spanyol Nagykövetség.

Vidák Róbert: a legnagyszerűbb magyar roma-zenész hagyományok képviselője. Spanyolországban, illetve Magyarországon koncertező spanyol mesterek kurzusain tanulta a flamenco-gitározást. Viszont ebben ő - másokkal ellentétben - nem a spanyolokat próbálja utánozni, ehelyett inkább nagyon jó érzékkel beépítette azt saját zenei kultúrájába. A hazai zenei élet aktív tagja, több CD-n is közreműködött. Különböző produkciók résztvevőjeként rendszeresen szerepel rangos művészeti fesztiválokon és koncerthelyszíneken. Számos alkalommal lépett fel élőben a legnézettebb televíziós csatornákon.

2009. április 23. 20:00 - Fonó
Hangfestők
Tagjai: Bartók Eszter, Sinha Róbert, Vidák Róbert