Zita, Mariann

Ágoston Béla, Frank London és barátaik

2009.04.20. 00:00

Programkereső

Ágoston Béla és Frank London május 4-i találkozása azért ígérkezik izgalmasnak, mert a maguk különböző területén, eltérő zenei kulisszája előtt mindketten a formabontó, a kompromisszumokat áthágó előadó-művészet fontos képviselői.

Ágoston Béla (fotó: Szabó Bernadett)

Ágoston Béla, aki főleg dudán, klarinéton és furulyákon játszik, a magyarországi avantgárd zene egyik mindig friss, fiatalos stílusú figurája, aki a jazz és a magyar népzenei hagyomány közös útját keresve - és találva - alakítja ki egyedi, sok humortól is tarka stílusvilágát.

A New York-i trombitás, Frank London ugyanezt az életigenlő, markáns, vitriolos hangvételt képviseli saját környezetében, az amerikai nyugati part haszid zsidó zenei közösségén belül. Ez a zenei világra jellemző, hogy egyszerre vállal szerepet a tradicionális klezmer zene és a modern jazz intenzív formálásban. London a 80-as évek óta ismert a zenei pályán, és azóta játszik folyamatosan a modern zsidó zenében és a progresszív jazzben.

(2009. május 4. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Ágoston Béla, Frank London és barátaik; km.: Ágoston Béla (altszaxofon, altklarinét), Mazura János (tuba), Móser Ádám (harmonika), Dely Róbert (elektromos gitár), Benkő Róbet (bőgő), Geröly Tamás Sándor (dob), Nagy Bercel (próza), Bársony Kórus; vendég: Frank London (trombita); Hétfő Esti Jazz a Cadillac-kel)