György

Dialógus szavak nélkül

2009.04.28. 00:00

Programkereső

A free jazz egyik kiemelkedő párosa lép fel május 1-jén a székesfehérvári Petőfi Mozi Music Pubban. Trevor Watts szaxofonos és Veryan Weston zongorista 6 Dialogues című közös lemezük anyagát mutatják be.

Trevor Watts (fotó: Maarit Kyotharju)

Trevor Watts szaxofonos az angol free jazz és improvizációs zene színterén elismert muzsikus, honfitársa, Veryan Weston zongorista pedig egy újabb ígéretes, kiemelkedően tehetséges és szabadgondolkodású fiatalabb nemzedék zenésze. A "6 Dialogues" Watts első improvizációs/free stúdiólemeze az elmúlt 25 évben, de Westonnal olyan összhangban rögtönöznek, mintha az említett időszakban aktívan együtt játszottak volna. A gyanú beigazolódik: ez a duó egy átfogó képet ad arról, mi történhet, amikor két ilyen rögtönző óriás szövetkezik. A muzsikusok ösztönös kérdés-válaszai és egyéni elkalandozásai, széles spektrumú zenei stílust és szerkezeteket nyújtanak. Watts felváltva játszik altó és szopránó szaxofonon, ezzel kitérőket tesz a Weston gyakori "felbújtásaira" válaszolva. Ez a zenei energiák öröm-szövetsége a minimalista nyitányok, körkörös minták és tematikus kezdeményezések folyamának pot-pourrija. A "6 Dialogues" egy olyan erőfeszítés, amely tanórai lecke lehet fiatal zenészek számára akik égnek a vágytól, hogy mélyrehatoljonak olyan dolgokba, amelyeket nem lehet iskolákban tanítani.

(2009. május 1. 20:30 Petőfi Mozi Music Pub (Székesfehérvár) NOEWA Jazz Workshop Series: Dialogues; Trevor Watts (szaxofonok), Veryan Weston (zongora))