Ervin

Fergeteges dixie-parádé sok sztárvendéggel

2009.04.30. 00:00

Programkereső

A Benkó Dixieland Band nagy koncertjeinek sorában május elsején rendkívüli alkalomra kerül sor. Az est műfajok találkozása lesz, ahol a jazz, a cross over, a klasszikus zene és az opera előadóművészei mutatkoznak be a zenekar vendégeként.

Benkó Dixieland Band

A "Magyar Műszaki Értelmiség Napjának" kiemelt kulturális rendezvénye, a IV. Budapesti Dixieland Fesztivál a Papp László Sportarénában lesz látható május 1-én, pénteken este hat órakor. Ezen az eseményen mindenki megtalálja szórakozását. Aki a dixie muzsika szerelmese, kiváló Benkó koncertet hall sok-sok sztárvendéggel. Aki táncolni szeret, az négy órán át rophatja erre a ritmusos zenére, aki a kötetlen klubéletre vágyik, barátai társaságában egy 8000 fős, azonos zenei ízlésű közösséggel töltheti el estéjét.

A koncertlátogatók este hat és tizenegy óra között a parádés program mellett a büfékben hagyományosan zsíros kenyérre, vörös hagymára és sörre számíthatnak - akárcsak 1962-ben a Műegyetemen. Diákok ezrei élvezték évtizedeken át a Dixie Kocsma kötetlen hangulatát, Benkóék felszabadult előadásmódját, a humoros összekötő szövegeket. A ma már 52 éves Benkó Dixieland Band megint egy új típusú produkcióval, számos érdekességgel jelentkezik.


Micheller Myrtill

A műsor a Police Big Band negyven perces hangulatkeltő zenéjével indul. Őket követi a Hot Jazz Band, akik legnépszerűbb, jól táncolható számaikkal forrósítják tovább a hangulatot. Ezután következik Benkó Sándor és barátainak kétórás show-műsora. A zenekar két állandó énekese - Micheller Myrtill és Berki Tamás - új számait hozza. Külön élményt ígér a három kiemelkedő hegedűművész, Deseő Csaba, Mága Zoltán és Szabadi Vilmos egyéni bemutatkozása, majd közös szereplésük: a három különböző műfajból érkező hegedűs közös produkciójára még nem volt példa. Az amerikai jazz kiemelkedő magyar származású vibrafonosa, Tommy Vig hangszere mellett dob show-ban is bemutatkozik. Európa legjobb harmonikása, Orosz J. Zoltán az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezettje, s technikáját most Benkóék zenekarában mutatja meg. Koós Réka száma meglepetés lesz. Az est fényét tovább emeli a 150 tagú Nyíregyházi Cantemus Kórus, akiket a Benkó Dixieland Band közönsége a Karácsonyi Mise koncerteken ismerhetett meg, és új színfolt lesz egy hattagú énekegyüttes, a Banchieri Singers.

A Benkó Dixieland Band receptjén mindig is szerepelt a rendkívüli feladatok felvállalása, a műfaj lehetőségeinek kitágítása, a társművészetek (klasszikus zene, népzene, beat, pop) megbecsülésének kivívása, és eredményeinek dokumentálása. A jazz kiemelkedő világsztárjaival dolgoztak együtt tízezres hallgatóságok előtt úgy, hogy a közös koncertek kiváló minőségű TV-felvételek és lemezfelvételek formájában megörökítésre kerültek. Ugyancsak kiemelkedő munka volt Benkó Sándor A Jazz születésétől napjainkig című 24 részes TV-sorozata, illetve a zenekar egyik legújabb szerzeménye, a Benkó Karácsonyi Mise.

(A Benkó Dixieland Band koncertje; 2009. május 1. 18:00 - Papp László Budapest Sportaréna (Budapest); km.: Benkó Dixieland Band, Bényei Tamás (bendzsó), Berki Tamás (ének), Deseő Csaba (hegedű), Gáspár Pál (bendzsó), Koós Réka (ének), László Boldizsár (ének), Lázár István (trombita), Mága Zoltán (hegedű), Micheller Myrtill (ének), Orosz J. Zoltán (harmonika), Szabadi Vilmos (hegedű), Tommy Víg (vibrafon, dob), Varga Tibor (klarinét), Hot Jazz Band, Banchieri Singers, Cantemus Vegyeskar (karig.: Szabó Dénes), Police Big Band)