Irén, Írisz

20 éves a Csík Zenekar

2009.05.06. 00:00

Programkereső

Nagyszabású születésnapi koncertre készül Csík János együttese: május 8-án délutántól programok egész sorával várják a közönséget a Dürer-kertbe.

Csík Zenekar

Az ünnepelt banda koncertjén a magyar népzene gyöngyszemei mellett persze a Kispál és a Borz- és a Quimby-feldolgozások sem maradhatnak el, a népzene más jeles képviselői is jelen lesznek táncházastul, de a Tom Stormy Trio és DJ Nafta, valamint a Pálinkaház és a Borudavar programjaira is készülhetünk.

Csík János zenekarának első formációja 1988-ban alakult meg, mégis jelenlegi összeállításukban jutottak el pályájuk csúcsára. Az együttes Kecskeméten kezdte tevékenységét. A zenekar számára nagy elismerés volt, hogy 2000-ben az olimpiai játékokat kísérő kulturális programon ők képviselték Magyarország népi kultúráját Sydneyben. Bár az együttes összetétele az idők folyamán sokszor változott, többen már a kezdeti években az együttes tagjai, vagy előadásaik, lemezeik állandó közreműködői voltak. Ilyen volt Majorosi Marianna, aki a Magyar Állami Népi Együttes egyik vezető táncosa is volt, mostanra viszont már az ország egyik legjobb népdalénekeseként ismert, önálló lemeze is megjelent. A kontrás Kunos Tamás is szinte végig az együttes tagja volt. Szabó Attila, a másik prímás 1995 óta játszik már az együttesben, miközben sokáig párhuzamosan az egri Gajdos prímása is volt. 2000 után több fiatal került az együttesbe, így a tangóharmonikás és cimbalmos Barcza Zsolt is.

(2009. május 8. 20:00 Dürer-kert (Budapest) - 20 éves a Csík Zenekar - jubileumi koncert)