Eszter, Eliza

Wynton Marsalis Budapesten

2009.05.20. 00:00

Programkereső

Először koncertezik Budapesten a Miles Davis utáni korszak vezető muzsikusa, a trombitás–zeneszerző–zenekarvezető Wynton Marsalis. Az általa életre hívott Lincoln Center Jazz Orchestrával július 26-án zenélnek a Kongresszusi Központban.
Wynton Marsalis
Wynton Marsalis

Wynton Marsalis a jazz szülővárosának leghíresebb muzsikus családjából származik. Apja, a zongorista Ellis a legnevesebb helyi zeneiskola, a Creative Arts Institute igazgatója volt, bátyja, Branford a világ egyik leghíresebb szaxofonosa. Öccsei a harsonás-producer Delfeayo és a kiváló dobos, Jason. Wynton gyermekkorától kezdve komolyzenei tanulmányokat folytatott, alapfokon és középfokon is kitüntetéssel végzett, több országos versenyt nyert. Tizennégy évesen vendégszólistának hívták a New Orleans-i Filharmonikusokhoz, majd 1978-ban felvették a Juilliard School of Musicra, ekkor költözött New Yorkba.

Komolyzenei tanulmányaival párhuzamosan nyolc éves korától dixielandet is játszott. 1980-ban csatlakozott a dobos, Art Blakey Jazz Messengers nevű együtteséhez. 1981-ben a zongorista Herbie Hancock a legendás Miles Davis Quintetre emlékezve életre hívta a VSOP-t, amelyben az eredeti tagok Wynton Marsalist hívták meg Davis helyett: Marsalis ezzel a formációval járt először világkörüli turnén. 1981-ben alakította meg önálló combóját, amely az elmúlt negyedszázadban közel negyven lemezt készített változó személyi összetétellel. 1987-ben a New York-i Lincoln Centerben kezdte meg egyedülálló oktatói tevékenységét, amelynek részeként megalakította a Lincoln Center Jazz Orchestrát. 1991-ben az intézmény művészeti igazgatójává nevezték ki.

Eddig kilenc Grammy-díjjal ismerte el tevékenységét a szakma. 1983-ban a zene történetében elsőként és mind a mai napig egyetlenként Grammy-díjat kapott komolyzenei (Haydn, L. Mozart, Hummel: Trumpet Concertos)  és jazzlemezéért (Think of One) is, majd ezt a bravúrt a következő évben megismátelte (Handel, Purcell, Torelli, Fasch, Molter; Hot House Flowers). 1997-ben ismét történelmet írt, hiszen ő lett az első jazzmuzsikus, aki Pulitzer-díjat kapott a Blood on the Fields című jazz oratóriumáért.

A Lincoln Center Jazz Orchestrát 1991-ben hívta életre, első CD-jük a következő évben jelent meg Portraits by Ellington címmel. Ezt 1994-ben két újabb album követte: előbb a They Came to Swing, majd a The Fire of the Fundamentals. 1997-ben jött Blood on the Fields, 1999-ben pedig a Live in Swing City - Swingin' with Duke. Legutóbb 2005-ben jelentették meg a Don't Be Afraid... The Music of Charles Mingus című lemezt. Budapesti koncertjük előtt egy hetet töltenek Spanyolországban, ahol rögzítik következő CD-jük anyagát.

2009. július 26. 20:30 - Budapest Kongresszusi Központ (Budapest) 

Wynton Marsalis és a Lincoln Center Jazz Orchestra koncertje