Emil, Csanád

"Két tiszta forrásból"

2009.05.24. 18:26

Programkereső

Bognár Szilvia és Herczku Ágnes hitvallása az, hogy megőrizzék és bemutassák az eredeti, pátosz nélküli magyar népdal ősi erejét, mindezt óriási alázattal, finomsággal és Isten adta talentummal előadva. Két gyönyörű énekesnő, akik olyan szakértelemmel, dinamikával, mégis könnyedén és tisztán képviselik a műfajt, hogy még a népzenétől magukat tudatosan távol tartó kultúrafogyasztók is elcsodálkoznak.
Herczku Ági, Djerdj Tímea
Herczku Ági, Djerdj Tímea

Bognár Szilvia nevével már sok esetben találkozhattunk: az Anima Sound System zenekartól kezdve a Magyar Állami Népi Együttesen, a Vándor Vokálon, a Makámon, a Sebő Együttesen, az Etnofon Zenei Társuláson át a Szájról szájra produkcióig, de pályafutását egy sor kiváló lemezen való közreműködés és több rangos szakmai díj (Artisjus-, eMeRTon- és Kodály Zoltán-díj) fémjelzi. Korunk egyik „népi ikonja", Sebestyén Márta is közös éneklésre invitálta a hölgyet, aki saját zenekarával a 2006-os Ének őrzi az időt című albummal debütált. Semmicske énekek című lemezének már a címe olyan alázatot mutat, hogy az ember ösztönös kíváncsiságból belehallgat a szerelemről, barátságról, szeretetről szóló dalokba. Az autentikus magyar népdal az alap, de Szilvia szerint hihetetlenül izgalmas dolog utánozni a szlovák asszonyok éles torokhangját, a bolgárok igen különleges technikáit vagy a csuvas török rokonaink finom énekét. A produkció egyszerre hagyományőrző és modern, örömet jelent a népzene rajongóinak és a népdalt eddig nélkülöző, de a zenét alapjában véve szerető emberek lelkének egyaránt.

Herczku Ágnes kiváló néptáncos és sokoldalú énekes. A Honvéd Együttesben táncolt, énekesként a Fonó Zenekarral folyamatos munkakapcsolatban áll, 2003-tól a Magyar Állami Népi Együttes énekes szólistája. Az autentikus népdaléneklés mellett több, különböző műfaj (pop, világzene, jazz) zenészeivel dolgozik: egyaránt koncertezik Pál István „Szalonnával" és bandájával, valamint a Nikola Parov Quartettel. 2006-ban a Művészetek Palotájában a Szájról szájra produkcióban korosztálya legkiválóbb énekeseivel, Bognár Szilviával, Palya Beával, Szalóki Ágival dolgozott együtt. Nagyon sok elismerésben részesült: három eMeRTon-díj, Bartók Béla és Kodály Zoltán Emlékdíjak, Fonogram-, Magyar Művészetért-díj jelzi magas színvonalú előadását.

Kelemen László és csapata a Hagyományok Házában 2007-ben adta ki a zongorára és énekhangra írt bartóki népdalfeldolgozásokat, megtartva a népdal hagyományos, stílusos, mégis elegáns megjelenítését. Ebben a produkcióban Herczku Ágnesnek a klasszikus zongorakísérettel való együtténeklés jelentette az igazi kihívást. Bartók Béla szerint a népi dallamokkal bánni tudni nagyon nehéz feladat: egy előre megadott idegen dallam nagy megkötöttséget jelent, ráadásul a népi dallamnak igen sajátos a karaktere, amit fel kell tudni ismerni, kidomborítani a feldolgozásnál, nem pedig elhomályosítani azokat. Az előadás „sója" a megfelelő inspiráció, ami Herczku Ágnesnek hallhatóan megvan, a vállalkozás tehát tökéletesre sikerült.

2009. június 6. 19:30
Fesztivál Színház
Bognár Szilvia; Herczku Ágnes

 

„Semmicske énekek"
Km.: Bognár Szilvia (ének), Bede Péter (szaxofon, furulya), Kovács Zoltán (nagybőgő, basszusgitár), Gyulai Csaba (ütőhangszerek), Gerzson János (ud), Mandula Éva (élő animáció), Pál István „Szalonna" (hegedű), Rácz Krisztián (gitár), Thurnay Balázs (bolgár kaval)

Bartók Béla: Magyar népdalok énekhangra és zongorára
Km.: Herczku Ágnes (ének), Djerdj Tímea (zongora), Mester László „Pintyő" (brácsa), Vizeli Balázs (hegedű)