Bernát, Felícia

A hét portréja: Miles Davis

2009.05.25. 00:00

Programkereső

A jazz történetének egyik óriása 13 éves korában kezdett trombitálni, de nemcsak hangszeres játéka révén vált kiemelkedő jelentőségű jazzmuzsikussá, zenekarvezetői, zeneszerzői és formaújító tevékenysége egyaránt hozzájárult rendkívüli elismertségéhez.
Miles Davis
Miles Davis

Miles Davis 1926. május 26-án született, az Illinois állambeli Altonban, és 1991. szeptember 28-án hunyt el. 1945-ben csatlakozott Charlie Parker zenekarához, majd a 40-es évek végén számos neves jazz-zenésszel készített felvételeket, köztük az arranzsőr Gil Evansszal, a vele felvett anyagokat később Birth Of The Cool címen jelentették meg. Az 50-es évek eleji drogproblémájából való kilábalása után többek közt Red Garlanddal, John Coltrane-nel, Charles Mingusszal, Paul Chamberssel, Philly Joe Jonesszal, Bill Evansszal és Sonny Rollinsszal játszott, Cookin', Relaxin', Workin', Steamin' című lemezei nagy sikernek örvendtek.

57 és 59 között zenekari albumok sora következett (Miles Ahead, Porgy And Bess, Sketches Of Spain), azután Coltrane, Evans, Chambers, Jimmy Cobb és Cannonball Adderley közreműködésével elkészült két mérföldkő, a Milestones és a Kind Of Blue. 1964-ben ismét sikerült maradandót alkotnia az E.S.P. című lemezzel, ezidőtájt társai Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter és Tony Williams voltak. Ugyanezzel az akusztikus felállással még három lemezt készített, a Miles Smiles-t, a Nefertitit, és a Filles De Kilimanjarót. Utóbbi idejében Davis már az elektronikus hangzás lehetőségeit kutatta, vonzották a rockzenében használt technikák, a szintetizátorok, a trombitához is csatlakoztatható wah-wah-pedál, és Jimi Hendrix hatására az elektromos gitárban rejlő lehetőségeket is fel akarta fedezni. Próbálkozásai eleinte vegyes fogadtatásban részesültek, majd fokozatosan egyre szélesebb körben - mind a fekete, mind a fehérbőrű jazz- és rockrajongók között - talált hívekre. Ebből a korszakból két nagyon fontos lemez származik, az In a Silent Way és a Bitches Brew, melyeket a fúziós jazz megalapozásának szoktak tekinteni. A közreműködők között volt Keith Jarrett, Airto Moreira, Chick Corea, Dave Holland, Joe Zawinul, Billy Cobham és Jack DeJohnette. Jellemző Davisre, hogy együttesének tagjai gyakran a nála szerzett tapasztalatok után váltak világhírűvé, ugyanis ritka jó érzéke volt hozzá, hogy felismerje és kibontakoztassa a tehetséget. 1975-ben számos különböző problémája akadt (ismét a kábítószer rabja lett, rendőrségi ügyei voltak és autóbalesetet is szenvedett), ezért szükségszerűen visszavonult. Hat évvel később azonban újult erővel kezdett zenélni, ennek első bizonyítéka a The Man With The Horn című lemez volt. Új bandát alapított, s ez alkalommal funkys elemeket is beépített zenéjébe. A dokumentumok a You're Under Arrest, majd a Tutu, s végül a Doo-Bop című albumok voltak. A Tutu-n jelentős a diszkós hatás, míg a Doo-Bop a hip-hop befolyását mutatja. Élete utolsó éveiben egy koncertturnén körbeutazta a világot. 1991-ben egy kaliforniai kórházban hunyt el. Miles életéről és felbecsülhetetlen jelentőségéről Ian Carr írt könyvet Miles Davis címmel.