Orbán

Dorombének pünkösd előtt

2009.05.27. 14:34

Programkereső

Mindjárt az első estén a sűrűjébe vág a Pécsi Folknapok – Nemzetközi Népzenei Fesztivál, melynek csütörtöki koncertprogramjában mongol, balkáni, valamint kárpát-medencei magyar muzsikákban merülhet el a hallgatóság.

A huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Folknapok május 28-án 19 órakor veszi kezdetét a Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Házában. Az első zenekar házigazdaként lép színre, hiszen a Zengőt vezető Bergics Lajos a fesztivál művészeti vezetője is egyben. Az együttes - bár tagjai fiatalok - már negyedszázadnyi múltat tudhat a háta mögött, aminek alkalmából a közelmúltban több jubileumi koncertet is adtak. Az alapítók közül már csak a zenekarvezető van jelen a bandában, aki fiatal csapatával az eredeti népzenét napjainkban aktuális, újfajta hangzásvilágot alkotva is megszólaltatja.

A pécsi együttes után igen távoli tradíciót képviselő szólista, Enkh Jargal "Epi" varázsol közép-ázsiai hangulatot az IH-ba, eksztatikus dorombéneklésével és térdhegedülésével Mongólia pásztornépeinek muzsikáját idézi meg. A Németországban élő zenész maga is lótenyésztő családban nőtt fel, így az egzotikus hangzásvilág hiteles tolmácsa.

Az első estet valódi világzenei produkció zárja: Nikola Parov foglalja el a színpadot kvartettjével, melyben Herczku Ágnes énekel. A Naplegenda zenéjének szófiai születésű szerzője népzenekutatóként mélyen beleásta magát a Balkán zenei világába, előadóként pedig széles körben megismertette nevét a folkzene rajongóival. A koncertek után táncházzal zárul a nap, a folytatásban a Zengő Együttes szolgáltatja a talpalávalót.

XX. Pécsi Folknapok - Nemzetközi Népzenei Fesztivál
2009. május 28-30., Ifjúsági Ház (Pécs)

D49DBE09-7540-4CE2-BCD6-8D6E76459629