Orbán

A dívák új nemzedéke

2009.05.28. 07:00

Programkereső

A jazzdíva fogalma a műfaj tengeren túli oldalán már hagyományokkal rendelkezik, de valljuk be, itthon nem sok igazán karizmatikus előadót lehetne említeni példaként. Harcsa Veronika erre a szerepre készül: törékeny megjelenésével, fátyolos hangjával meghódította már a japán közönséget is, amikor tavaly májusban bemutatta első lemezét. Nálunk hamarosan a másodikat fogja. A magyar easy jazz legújabb kulturális exportértéke ezúttal a Müpa színpadán lép fel.
9D159C36-F9AE-404F-AB4D-B6BF835D58C2

Harcsa Veronika szinte a semmiből tűnt fel a magyar jazzéletben két-három éve, és anélkül, hogy befutott zenésztársak hátszelét keresné, vagy klikkekhez csatlakozna, sikerült saját erőből jelenséggé válnia - ez önmagában jelentős érdem, függetlenül a művészi teljesítménytől. Feltűnést keltett a Fringe Fesztiválon, másfél éve pedig a Művészetek Palotája fiatal jazzistákat bemutató Showcase-én, és tavaly májusban japán turnémeghívásnak tett eleget, miután saját szerzeményeit bemutató első lemeze elképesztő siker lett a szigetországban.

Énekesi stílusa - nem véletlenül - sokféle rejtett utánérzést, finom idézést tartalmaz: a közhely példákat elkerüli, így Nora Jones vagy Diana Krall magyar alteregóját hiába keresnénk benne. A Patricia Barber, Björk, Joni Mitchell, Laurie Anderson vagy Viktoria Tolstoy pillanatnyi hangulataiból kialakuló, finom asszociációs háló igazán csak a zenekar élő koncertjei során alakul ki az énekesnő előadása körül, ám a koncert nem mesterkélt vagy terhelt tőlük, ellenkezőleg: egységes stílusban, izgalmas játék részeként oldódnak fel. Zenekara a magyar jazz igencsak fiatal stúdiózenészeiből kovácsolódott egybe: Blaho Attila (zongora, társszerző), Oláh Zoltán (bőgő) és Majtényi Bálint (dob) egyaránt számos zenekar közreműködője volt, míg komolyabban el nem kötelezték magukat a kvartettben való közös zenélésnek, pályaépítésnek.

Az énekesnő-zeneszerző Harcsa Veronika óriási lépést tett a modern, nyugat-európai és amerikai jazzénekesnők imázsa felé. Szerzeményei jól eltaláltak, ügyesen találkozik bennük a jazzy dallam, a szellemes, angol nyelvű versek; üdítő a szöveg hiteles kiejtése, nem utolsó sorban pedig a háromtagú ritmusszekció odaadó, felszabadult kísérete. Oldott színpadi mozgása olyan adomány, amellyel csak nagyon kevesen rendelkeznek a mai hazai énekesek közül. Mindez tudatos, építkező színpadi egyéniségről árulkodik, aki jó érzékkel rátalált a 90-es évek óta igencsak dinamikus magyar jazznek egy olyan szegmensére, amelyet eddig még senkinek sem sikerült igazán saját egyéniségével, színpadi karizmájával betöltenie.

Cikkünk írásának idején - több mint két hónappal az esemény előtt - összesen négy darab jegy kapható Harcsa Veronika júniusi koncertjére. Ismerve a magyar jazzkedvelő közönségnek azt az érdekes szokását, hogy általában viszonylag későn, egy-két napra előre választ ki magának koncertet - ezt a teljesítményt a nemzetközi sztárok is megirigyelhetik.

HÉTFŐ ESTI JAZZ A CADILLAC-KEL

2009. június 08. hétfő 19:30
Fesztivál Színház
Harcsa Veronika Quartet
Km.: Harcsa Veronika (ének), Blaho Attila (zongora), Oláh Zoltán (bőgő), Majtényi Bálint (dob)