Márk

Elhunyt a blues királynője

2009.06.04. 12:08

Programkereső

Koko Taylor, a chicagói blues legendás előadója 80 évesen hunyt el június 3-án. Énekhangjával és kisugárzásával a stílus meghatározó szereplője volt, aki előadók generációinak lett példaképe.
Koko Taylor
Koko Taylor

A Grammy-díjas énekesnő Cora Walton néven született 1928-ban Memphisben, családjával egy kis kunyhóban lakott a város mellett egy farmon, villany és folyóvíz nélkül. Tizenévesen, szülei halála után, gyapotszedésből élt, a hétvégéken pedig templomi gospelkórusokban énekelt, majd az '50-es évek elején férje, Robert "Pops"Taylor után  költözött Chicagóba, ahol rendszeresen látogatta a helyi blues klubokat. A város ekkoriban vált a stílus egyik központjává, a Chess Records fénykora is ekkor indult, olyan előadókkal találkozott, mint Muddy Waters, Howlin Wolf vagy Willie Dixon. Koko énekhangját Dixon fedezte fel, a 1965-ben a Wang Dang Doodle című dal felvételével pedig egyedülálló karrier vette kezdetét. A sok férfi énekes között megtalálta a helyét, majd női énekesek egész sorát inspirálta, így Bonnie Raitt, Janis Joplin és Susan Tedeschi is őt követve kezdett szólókarriert.

A '70-es évek elején, amikor a Chess Records bezárt, a korai chicagói évekehez hasonlóan újra takarításból élt, majd '74-ben egy szerencsés találkozás révén Bruce Iglauer, az Alligator Records vezetője rátalált, és azóta szünet nélkül zenélt. A kiadónál kilenc lemezt vett fel, az I'm a Woman és a Hey Bartender című dalok az ő tolmácsolásában lettek ismertek, de több filmben, így a Blues Brothers 2000-ben is láthattuk.